Új helyszínen nyit meg az év legjobban várt fővárosi fotókiállítása, a World Press Photo

Idén szeptember 20-tól október 27-ig, a hét minden napján megnézhetik az érdeklődők az elmúlt egy év legkiválóbb sajtófotóit a World Press Photo kiállításán, amely ezúttal új helyszínen, a Fővárosi Állatkert mellett található Biodóm aulájában várja látogatóit.

Fotó: Adem Altan

A World Press Photo kiállítás a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit mutatja be, amelyeket egy független zsűri választott ki. A pontos, sokszínű, kiváló minőségű vizuális történetekkel a fotókiállítás arra ösztönzi a nézőket, hogy lépjenek ki a hírciklusból, és kritikusan gondolkodjanak a világ fontos témáiról.

A World Press Photo Foundation 2021-ben regionális stratégiát vezetett be, ami alapján a pályázatokat abban a régióban bírálják és díjazzák, ahol a fotók és történetek készültek, nem pedig a fotós nemzetisége alapján. A pályázat hat világrégióval dolgozik: Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Köz ép-Amerika, Dél-Amerika, valamint Délkelet-Ázsia és Óceánia. A pályaművek híreseményeket, eseményeket és következményeiket, valamint társadalmi, politikai és környezeti kérdéseket vagy megoldásokat dokumentálnak.

Fotó: Alejandro Cegarra

A pályázatra 3 851 fotós 130 országból összesen 61 062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. Végül a díjazott 31 fotográfus 24 országot képvisel. 31 magasan képzett zsűritag a világ minden tájáról hat hét alatt választotta ki a pályaműveket egy szigorú folyamat során. A pályázatokat névtelenül bírálták el, kivéve azokat a szabadon választott formátumú pályázatokat, amelyekben beazonosítható információk vannak beágyazva a munkába.

A válogatott díjnyertes művek olyan fontos kérdéseket dokumentálnak, amelyek napjainkban a világ égető problémái, például pusztító konfliktusok és politikai felfordulások, a klímaválság és a bevándorlók biztonságos átjutása. Az ilyen meghatározó történetek összegyűjtésével a válogatás nagyobb megértést és tudatosságot ösztönöz a jelenlegi események iránt, valamint emlékeztet arra, hogy a sajtószabadságra mindenütt szükség van a világban.

A World Press Photo Foundationről

A World Press Photo Foundation egy globális platform, amely összekapcsolja a sajtófotósokat, dokumentarista fotósokat és a világ közönségét megbízható történetmesélésen keresztül. A World Press Photo-t 1955-ben alapította egy csapat holland fotós, akik a World Press Photo pályázatot szervezve nemzetközi közönség elé akarták tárni munkájukat. Azóta a World Press Photo pályázat a világ egyik legtekintélyesebb versenyévé nőtte ki magát. A World Press Photo Foundation egy kreatív, független, nonprofit szervezet, amelynek székhelye Amszterdamban, Hollandiában található. Milliók számára mutatja be a világ fontos történéseit.

Az idei év kísérőkiállítása: On the Spot

A World Press Photo kiállítás látogatói minden évben megtekinthetnek egy izgalmas kísérőkiállítást, amely idén ősszel Cseke Eszter és S. Takács András On the Spot című produkciója és az alkotók útjai körül bontakozik ki. A produkció alapötletét a híres, magyar származású fotós, Robert Capa mondása inspirálta: „Ha a képeid nem elég jók, nem vagy elég közel”.

A világszerte elismert magyar dokumentumfilm-sorozat, az On the Spot alkotói túrájuk során – gyakran a két gyermekükkel együtt – betekintést nyújtanak a világ érdekességeibe, konfliktusaiba, valamint környezetvédelmi és természeti világába. Céljuk a mindennapok bemutatása, ahol gyakran találkoznak az adott ország fontosabb személyiségeivel is. A Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon a gázai riportfilmjük nyerte a dokumentumfilm kategória nagydíját, az Arany Nimfát.

Bővebb infó: worldpressphoto.org

Még több remek kiállítás idén szeptemberben: