Séta a Kissvábhegy lábánál: Mesés villák titkai nyomában

Budapest a szecesszióért rajongók nagy örömére számtalan századfordulós villával büszkélkedhet, melyek egytől egyig izgalmas történettel és mutatós külsővel rendelkeznek. Kerekedjetek fel egy hangulatos kora őszi sétára és fedezzétek fel a Kissvábhegy lábánál található pazar villákat!

Bíró utca 6/D

A helyiek által csak kísértetvillaként emlegetett Farkas-villa tekintélyt parancsoló kapujával, elvadult kertjével és a borostyánnal benőtt ablakaival már messziről magára vonzza a tekintetet. A terület felparcellázásakor a telket a legnagyobb licitet bemondó Farkas Imre vállalkozó és neje, Stein Vilma úrhölgy szerezte meg, akik négy kiskorú fiukkal költöztek be a hamarosan megépült házba.

A Kann és Heller nevű, malom- és mezőgazdasági szerszámgépek kereskedelmével és javításával foglalkozó cég vezetője és felesége 1908-ban kérte fel a népszerű építészpárost, Román Ernőt és Román Miklóst egy emeletes, tágas terekkel kialakított, hatalmas méretű, szecessziós-art deco stílusú villa megépítésére.

A magasztos épületben számos lakó- és vendégszoba, fürdőszoba, gardrób, valamint a személyzet és a gyerekek nevelőnőinek hálófülkéi kaptak helyet, míg a fáskamra és az óriási télikert a szuterénben került kialakítása. A pazar villát egészen államosításáig a Farkas család tagjai lakták, majd több lakásra osztása után sok lakó megfordult benne. Jelenleg sajnos üresen áll, és csak remélni lehet, hogy a közeljövőben jóra fordul a sorsa.

Fotó: György Mária

Alma utca 1.

A környék legtöbb villáját jegyző Árkay Aladár olyannyira beleszeretett az itteni levegőbe, hogy saját családjának is itt álmodta meg állandó lakóhelyét, természetesen a többi épülettel harmonizáló stílusban. Az Alma utca és a Városmajor utca sarkán található ház tetőterében kapott helyet az építész műterme is, így 1913 után ideje legnagyobb részét hőn szeretett Kissvábhegyén tölthette.

A hegyoldalba épített szecessziós villa számos különleges elemet rejt: a homlokzatot színes gótikus formákat mintázó mozaiksor díszíti, a főhomlokzat ékét pedig a terasz kőkorlátja adja, ami az erdélyi népművészet stílusjegyeit idézi meg. A műemléki védettség alatt álló saroképületet az évek során többször is átépítették, így sajnos az egykor minden egyes apró részletre gondos házat már nem eredeti fényében élvezhetjük.

Fotó: György Mária

Alma utca 2.

A végtelenül egyedi kinézettel rendelkező tetőteraszos családi ház Beretvás Sándor, a Magyar Jelzálog Hitelbank igazgatója és neje, Zsigmondy Viola részére épült, akik az akkor még csak 26 éves Árkay Bertalant kérték fel a villa megtervezésére. Az akkor elképesztően modernnek számító, sötétvörös vakolatú, pazar panorámát kínáló villa 1927-re készült el, amihez gyümölcsös fákkal tarkított kert is társult.

Közel 20 év után a következő tulajdonos, báró Perényi Zsigmond nyugalmazott belügyminiszter lett, majd a szocializmus alatt rengeteg bérlő váltotta egymást. A mostani tulajdonosoknak köszönhetően ismét a ház eredeti kinézetét élvezhetjük a meredek utca szívében.

Fotó: György Mária

Ráth György utca 40.

A Ráth György utca legmutatósabb sarokháza a Bírák és Ügyészek lakótelepe néven elhíresült 37 épület egyike, aminek első lakója az egri születésű Makay Dezső kúriai bíró és népes családja volt. Az itt található többi házhoz hasonlóan a mesés villa terveit Árkay Aladár készítette, aki saroktornyokat és különleges díszeket álmodott az épületre, amivel rögtön kitűnt társai közül. 1913-as megépülése óta számos átalakításon és bővítésen esett át, így sok évtizedre elvesztette egykori belső elrendezését és külső báját, ám 2001-es felújítása után ismét eredeti pompájában csodálhatják meg a Svábhegyre kirándulók.

Fotó: György Mária

Ismerjetek meg még több pompás villát Budán: