Jubileumi évfordulóhoz érkezett Miskolc közkedvelt filmünnepe, a CineFest

Szeptember 6. és 14. között huszadik alkalommal kerül megrendezésre a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amely ezen két évtized alatt hírnevét tekintve kinőtte a várost. Sok rajongó tér vissza évről évre az ország minden tájáról, hogy itt láthassa a legújabb külföldi és magyar filmek hazai premierjét.

A kegyelem fajtái / Fotó: Fórum Hungary

Cannes, Berlin, Velence, vagy Karlovy Vary legérdekesebb és legértékesebb filmjeit lehet majd idén is látni Miskolcon, de ha valakit a legfrissebb magyar filmek érdekelnek, azok is megtalálják a számításukat.

A jubileumi versenyprogramban olyan, a fesztivál korábbi éveiből jól ismert alkotók legújabb munkái is helyet kaptak, mint Sean Baker (Anora), Hajdu Szabolcs (Egy százalék indián) és Yorgos Lanthimos (A kegyelem fajtái).

Anora / Fotó: Augusta Quirk

A fesztivál idén új nagyjátékfilmes versenyszekcióval is jelentkezik, az East of Europe kortárs kelet-európai filmeket sorakoztat fel, köztük a szlovák, cseh és magyar koprodukcióban megvalósult Emma és a halálfejes lepke című filmet, amelynek főszereplője Borbély Alexandra.

A 20. évfordulóra sikerült a szervezőknek elindítaniuk egyik legfontosabb projektjüket is, a miskolci születésű Oscar-díjas filmalkotó, Pressburger Imre szülőházának felújítását, amely nemcsak emlékhelyként funkcionál majd, hanem időszakos nemzetközi művészeti projektek, kulturális események, workshopok színhelye is lesz.

A vetítések mellett szabadtéri események közül is lehet válogatni, hiszen a Miskolci Egyetemmel közösen szervezett Cineversity programban számos koncert is helyet kap majd.

Részletes program: cinefest.hu

Hangolódjatok a CineFestre ezekkel a magyar filmekkel: