7 lenyűgöző barlang a Balatonnál, amit érdemes felfedezni ezen a nyáron

Esős időben kiváló programnak bizonyul a barlangok felfedezése, nem feltétlenül kell azonban rossz időnek lennie, hogy a Balaton lenyűgöző barlangjainak felfedezésére induljatok.

Tapolcai-tavasbarlang

Az önmagában is bájos és számtalan élményt tartogató Tapolca alatt megbújó barlangrendszer egy egészen páratlan kalandra invitálja a településre érkezőket. A Tapolcai-tavasbarlangban tett látogatás alkalmával nemcsak a lenyűgöző természeti munka eredményének tanúi lehetünk, de a tavasbarlang kialakításának és adottságainak köszönhetően csónakázhatunk is egyet a föld alatt. A 300 méter hosszú szárazlábas barangolást követően csónakokban ülve lehettek részesei ennek a karsztvíz által alakított, egyedülálló barlangrendszernek.

Tovább a weboldalra >>

Fotó: Tapolcai-tavasbarlang Facebook

Barátlakások, Tihany

Tihany egyik felkeresésre érdemes látnivalói a Tihanyi-remetebarlangok, vagy ahogy sokan ismerik, a Barátlakások. A település egykor lakott remetelakjai – bár nevükben viselik a barlang jelzőt -, nem a természetnek, hanem emberi tevékenységnek köszönhetők. A meredek bazalttufafalba vájt lakások a 10-11. századtól remeték otthonaként szolgált, az pedig, hogy ilyen állapotában van lehetőségünk megtekinteni, nemcsak hazánkban, de Közép-Európa szerte is egyedülállónak számít. A Barátlakásokhoz jelölt túraútvonal vezet, mely bőven tartogat páratlan Balatonra nyíló panorámákat a család egésze számára.

Fotó: Györkő Zsombor

Lóczy-barlang, Balatonfüred

A hét minden napján várja a közelről és távolról érkezőket egyaránt a 141 méter hosszú és 20 méter mély Lóczy-barlang Balatonfüreden. A barlang 1934-ben nyitott meg az érdeklődők előtt, 2021-ben pedig egy korszerű látogatóközponttal örvendeztette meg a természetkedvelőket. A városközponttól is könnyen és egyszerűen elérhető barlang fokozottan védett és jelentős természeti értékkel bír. A látogatóközpont interaktív kiállításait követően szakvezetéssel csodálhatjátok meg a langyos vizek formálta szép és változatos oldásformákat és különleges körülmények között lehettek tanúi a kőzetek rétegződésének.

Tovább a Facebook-oldalra >>

Fotó: Zsákai Erika/BFNPI

Vadlánlik barlang, Gyenesdiás

A Gyenesdiáson található Vadlánlik barlangra a sárga sávot követve találhatunk rá. A szélvájta barlang – mely alig nagyobb egy kőfülkénél -, a helyi legenda szerint a hegyekben élő, erdőket és réteket járó vadlányok otthonaként szolgált. A barlangot mesterségesen nagyobbították meg, és csak kevesen tudják, de a fekete fenyőkkel ölelt hasadék egykor titkos pálinkafőzőként is funkcionált. A Balaton környékén több hasonló elnevezésű Vadlány-lik vagy Vadlánlik-barlang is található, így a gyenesdiási után érdemes azokat is felfedezni.

Fotó: gyenesdias.info.hu

Ha programokkal kapcsolnátok össze a balatoni barlangászást:

Csodabogyós-barlang, Balatonederics 

Az év egészében várja látogatóit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy különleges látványossága, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang. A nemzeti park fokozottan védett területén nyíló, örökzöld cserje nevét viselő barlang számos élménnyel várja látogatóit. A barlangtúrák alkalmával változatos képződmények, köztük cseppkövek és látványos hasadékok megcsodálására egyaránt nyílik lehetőség. A Csodabogyós-barlang kincseit feltáró barlangtúrák tartogatnak ugyan kihívásokat, de emlékezetes élményeket is egyaránt.

Tovább a weboldalra >>

Fotó: Egri Csaba/BFNPI

Szentgáli-kőlik

Herendtől egy karnyújtásnyira föld alatti időutazásra csábít a Szentgál határában lévő fokozottan védett barlang. A Bakony hegységben található, viszonylag könnyen bejárható Szentgáli-kőlik felfedezésére márciustól októberig nyílik lehetőség. Minden hónap harmadik szombatján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak vezetésével barangolhatjátok be ezt a különleges barlangot. Az overallos kalandtúrák során részesei lehettek a földtörténeti eseményeknek, a tektonikus folyamatoknak és lehetőség adódik a gazdag régészeti leletek megismerésére.

Tovább a weboldalra >>

Fotó: Egri Csaba/BFNPI

Csúcs-hegyi-forrásbarlang, Tihany

A tihanyi Csúcs-hegyi-forrásbarlang sem nélkülözi a legendákat, hiszen úgy tartják, hogy a bakonyi betyár, Sobri Jóska egykori rejtekhelye volt a Csúcs-hegy legmagasabb részén található barlang. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó barlang a Csúcs-hegy nyugati oldalán található, a barlang maga pedig ovális alakú és 4,3 méter hosszú. A Csúcs-hegy olyan szempontból is érdemes a felfedezésre, mivel páratlan kilátás nyílik innen mind Tihanyra, mind pedig a Balatonra.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhatsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Ha a barlangok felfedezése után valami igazán finomra vágytok: