Könnyed nyári kalandok a szabad ég alatt: 9 júliusi fesztivál és program, amit nem érdemes kihagyni

Végre itt a nyár, egészen más arcát láttatja ilyenkor az egész ország. Júliusban igazi programdömping vár rátok. Mutatjuk a Funzine bakancslistáját, tartsatok velünk!

Kolorádó Fesztivál, Nagykovácsi (2024. július 3-6.)

Idén is Nagykovácsi erdei cserkészparkja ad otthont a természetközeli Kolorádó Fesztiválnak, amely a főváros környékén kikapcsolódni vágyók egyik kedvenc nyári programjává nőtte ki magát az évek során. Olyan hazai és nemzetközi sztárfellépők sora érkezik idén a fesztiválra július 3-6. között, akik változatos zenei stílusokat képviselnek. Krúbitól a kortárs elektronikus zenében utazó Nicola Cruzig, a Platon Karataevtől az ipari techno élharcosaként számontartott Blawanig, igazán sokszínű a felhozatal, de persze a „nemzenés”, táncos, színházi, civil, összművészeti programok és panelbeszélgetések közül is érdemes szemezgetni.

Weboldal >>

Fotó: Kolorádó

Zsolnay Fényfesztivál, Pécs (2024. július 4-7.)

A Zsolnay Fényfesztivál keretében ismét grandiózus fényinstallációk és fényművészeti alkotások csábítanak Pécsre. Pár napra színes köntösbe bújik a belváros: épületek homlokzatai, hangverseny- és dísztermek falai kelnek életre. A július 4. és 7. között megrendezésre kerülő esemény látogatói beléphetnek egy elvarázsolt fényerdőbe és egy disztópikus sci-fi világ kapui is megnyílnak előttük. A rendezvény több mint 30 helyszíne rengeteg meglepetést rejt, aktuális újdonságként a mesterséges intelligenciát is bevetik a szervezők. Az élmény akkor lesz teljes, ha végigjárjátok a Fény Útja 20 állomását.

Weboldal >>

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál

Kertmozi a kastélyparkban (2024. július 5-től)

Kevés könnyed nyáresti programot lehetne elképzelni, ami hangulatosabb a szabadtéri mozizásnál. Augusztus végéig az ország számos pontján elcsíphettek filmvetítéseket, ám ha igazán különleges helyszínt kerestek, figyelmetekbe ajánljuk hazánk 7 lenyűgöző szépségű kastélykertjét. Július 5-től a csillagos ég alatt élvezhetitek a filmnézést többek között a tiszadobi Andrássy-kastély, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a Fenékpusztai Majorság és a dégi Festetics-kastély szemet gyönyörködtető parkjában is. Ami pedig a műsort illeti, a szervezők örökzöld filmek legjobbjait válogatták össze.

Weboldal >>

blank
Fotó: NÖF

További kincsek a Balatontól egy karnyújtásnyira:

INOTA Focus: Turbinacsarnok, Várpalota (2024. július 12-13.)

Két napra beveszik az Inotai Hőerőmű Turbinacsarnokát az újhullámos techno és a határfeszegető elektronika kedvelői, ugyanis az elhagyatott betonmonstrum nem mindennapi zenei fesztiválnak ad otthont július 12-én és 13-án. A közel hatezer négyzetméteren elterülő, üvegtéglákkal szegélyezett épületben 50 évvel ezelőtt még súlyos turbinák zakatoltak, azóta azonban elcsendesedett, így semmi akadálya annak, hogy birtokba vegyék a bulizók. A fellépők között ott lesz a torinói Sergio Pace és Vincenzo Ferramosca duója, a félig dán, félig dél-koreai Schacke, de DJ Hyperdrive is megtáncoltatja a közönséget.

Weboldal >>

blank
Fotó: INOTA Festival

Fatemplom Fesztivál, Magyarföld (2024. július 12-14.)

Ismét különleges okból kerül reflektorfénybe Magyarföld helyi összefogással felépített fatemploma. Július 12. és 14. között, az évente megrendezett Fatemplom Fesztivál ideje alatt a templom körüli területen irodalmi és zenei előadások, néptáncbemutatók, valamint kézműves foglalkozások várják a vidék kulturális öröksége iránt érdeklődő látogatókat, betekintést nyújtva a helyi közösség életébe. A fesztivál ötletgazdái Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán, akik szívükön viselik a környék hagyományait, illetve azok népszerűsítését, ezért hozták létre az ökumenikus istentisztelettel záródó fesztivált.

Weboldal >>

blank
Fotó: Fatemplom Fesztivál

Nádasdy Fesztivál, Sárvár (2024. július 19-21.)

A Nádasdy Fesztivál neve hallatán elsőre talán a különleges helyszín, a várpark tűnik a leghívogatóbbnak, pedig a programok listáját átfutva egyértelmű, hogy sok-sok kellemes meglepetésben lesz része annak, aki július 19. és 21. között Sárváron jár. A viselet-, fegyverzet- és harcmodor-bemutatók, táncház, továbbá hagyományőrző hölgyek szépségversenye mellett lovasbemutató, íjászat, kutyakiállítás, mesekuckó, kirakodóvásár és kulináris élvezetek várják a látogatókat. A fesztivál zenei felhozatala változatosságot ígér, fellép majd a Fish!, a Kanona Band, a Blahaluisiana, és sokan mások.

Weboldal >>

blank
Fotó: Nádasdy Fesztivál

Váci Világi Vigalom (2024. július 19-21.)

Idén 31 éve indult útjára az első Váci Világi Vigalom fesztivál, amely ez idő alatt a Dunakanyar egyik legimpozánsabb nyári eseményévé nőtte ki magát. Július 19. és 21. között számtalan izgalmas programot tartogat a fesztivál, olyan nagyszerű fellépőkkel, mint a Bagossy Brothers Company, a Szabó Balázs Bandája, a Tankcsapda, Majka vagy Deák Bill Gyula. A koncertek Vác városának egyes helyszínein kapnak helyet, a pontos információkról a fesztivál honlapján tájékozódhattok!

Weboldal >>

blank
Fotó: Váci Világi Vigalom

Fedezzétek fel Vác családias hangulatú szálláshelyét:

Zsámbéki Blues Piknik (2024. július 26-28.)

A Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár által életre hívott Zsámbéki Blues Piknik július 26-tól két napon át várja (nem csak) a blues műfaj rajongóit. A helyszín nem mindennapi, a romtemplom melletti szabadtéri színpad és környéke változik alkalmi fesztiválhelyszínné. A fellépők között helyi tehetségek és vendégzenekarok zenélnek a közönségnek, emellett múzeumlátogatáson, műemléki sétán, gyalogtúrán és kézműves foglalkozáson is részt vehetnek a rendezvény iránt érdeklődők. Sőt, akár íjászatban is próbára tehetik magukat. Ha szeretitek a zenét és nem jártatok még Zsámbékon, itt az alkalom!

Weboldal >>

blank
Fotó: Módiné Cseke Zsuzsa

Ördögkatlan, Nagyharsány és környéke (2024. július 30. – augusztus 3.)

2008 óta minden évben nagy sikerrel rendezik meg az összművészeti fesztiválok egyik legismertebb hazai képviselőjét, az Ördögkatlan Fesztivált, melynek apropóján július 30-tól augusztus 3-ig Baranya vármegye több településén összehangoltan szerveznek kulturális programokat, a színháztól az irodalmon át az élő zenéig. Nehéz lenne felsorolni, mennyi izgalmas esemény és tehetséges alkotó kap teret a bemutatkozásra a fesztiválon, de kedvcsinálóként azért megemlítünk néhányat: 30Y, Korniss Péter, Katona József Színház, Nyáry Krisztián, Analog Balaton, Nézőművészeti Kft., Háy János és még sokan mások! Ne hagyjátok ki!

Weboldal >>

blank
Fotó: Éder Vera/Ördögkatlan Fesztivál

Nagyszerű színházi előadások Budapesten és környékén idén júliusban: