Budapest szégyenfoltjának nevezték, majd műemlékké nyilvánították: Az Anker-palota fordulatos története

A Deák Ferenc tér környékén biztos tájékozódási pontként szolgál az Anker-palota, amely már 114 éve, hogy kitűnik a körúti házak rengetegéből. Az Anker Élet- és Járadékbiztosító Társaság épülete eredetileg a cég jelentőségét hivatott reprezentálni, de az elmúlt évszázadban számos más szálon is fűződtek hozzá történetek. Ismerjétek hát meg a sokat bántott Anker-palota történetét!

Fotó: Flickr

A Deák tér 6. szám alatt már az Anker-palota előtt is zajlott az élet, hisz az 1800-as években a területen egy olyan egyemeletes ház állt, amely nélkül Pest történelmének lapjai üresen maradnának. Ugyanis 1862-ben az Anker elődjének kapubejárója felett, elsőként a városban, névjegyzéket függesztettek fel, de abban is úttörő volt, hogy ugyanebben az évben kapupénzt vezettek be. Vagyis, ha valaki este 9 óra után szeretett volna bemenni, akkor a kapunyitásért cserébe fizetnie kellett a házmesternek.

blank
A kép bal sarkában még a Gyertyánffy-ház Erdélyi Mór 1896-os felvételén. Fotó: Imagine Budapest (Facebook)

1864-ben egy újabb fordulatot vett a ház élete, hisz az örmény származású Gyertyánffy család megvette és kibővítette az épületet, amely ezáltal Pest legelső négyemeletes lakóházává vált. Ekkoriban iparosok, kereskedők, ügyvédek éltek itt, a lakókon túl pedig a Cheszed Neurim Betegsegélyező Egylet imaháza talált otthonra a földszinten, illetve a Herzl kávéház, amely a zsidó házasságközvetítők központjaként funkcionált.

Reklámhomlokzatot kért, giccsparádét kapott

Az Anker Élet- és Járadékbiztosító Társaság hazai fiókja 1864 óta kísérte végig a házban történteket, majd az 1880-as években a cég meg is vette az épületet, amelyet több mint 20 évvel később bontottak le, hogy a helyére megépülhessen a palota. A terveket végül Alpár Ignác készítette Lechner Ödönt is maga mögé utasítva, s a megrendelő kérését szem előtt tartva egy igencsak feltűnő reklámhomlokzatot karcolt fel.

blank
Fotó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

1908-ban a Schiffer cég és a Grünwald testvérek irányításával vette kezdetét az építkezés, ahol először használtak vasbeton szerkezetet az alapozás során. A homlokzat oszlopsora alatt álló domborművek Kisfaludi Stróbl Zsigmond munkáját dicsérik, míg a földgömböt tartó sasokat Markup Béla szobrászművész álmodta meg a középső torony tetejére.

blank
Fotó: Fortepan – UVATERV

Az oszlopok mellett eleinte még obeliszkek is helyet foglaltak, ám ezek napjainkra eltűntek, akárcsak a társaság neve, amelynek ma már csak halványan láthatjuk nyomait a timpanon mélyedésében. A kerámiákat kizárólag az Anker-palota díszítéséhez gyártották, a robusztus, fekete gránitból faragott, asszír szecessziós bejárati kaput pedig egy síremlék mintájára tervezte Alpár.

Híres emberek, üzletek szőtték tovább az Anker-palota történetét

Az eklektika stílusjegyeiben felhúzott palota 1910-re készült el. A két épületből álló komplexum társasházként működött, a bazársorában pedig számos textilkereskedő árulta portékáit. De szintén a házban tevékenykedett a Galilei Kör, a baloldali fiatal zsidó értelmiség szervezete, amelynek egy ideig Rákosi Mátyás volt a titkára.

Az Anker-palota földszinti Hobby boltja sokunkban kelthet nosztalgikus érzéseket. A játékbolt 1968-tól egészen az 1990-es évek elejéig várta a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt, akik ritkaságszámba menő tárgyak között válogathattak. Volt itt NDK-s terepasztal, pályaudvar, hazai és külföldi elektromos játék is, sőt a világhírű Matchbox autókat is egyedül itt lehetett beszerezni.

blank
Anker-ház, kilátás a Hobby bolt kirakatán keresztül. Fotó: Fortepan/Kereki Sándor

Ennélfogva igencsak népszerűnek számított az első saját tervezésű TRIÁL bolt, amelynél nagyobb hírnévre már csak a palotában lakó Hofi Géza, Szondi Lipót vagy épp Rátkai Márton tehetett szert. De itt élt Váradi Imre, az Ankerbiztosító volt cégvezetője is, aki 1927-ben a visszaélés vádjától menekülve egészen Bécsig szökött az Ankerben dolgozó egyik szobalánnyal. Így hát hiába vártak rá a detektívek a palota kapui mellett állva.

A megannyi híres-neves alak mellett pedig az 1980-as évektől helyi művészeknek is otthonául szolgált a ház, amelynek tornyaiban műteremlakásokat alakítottak ki.

Állandóan a kritikák kereszttüzében állt

Bár az Ankerről már a kezdetekben sem mondtak sok jót, az eredetileg fedettnek tervezett Anker-köz sokak tetszését elnyerte. Ebből adódóan a Haris-köz, valamint a Phönix-köz is a mintájára épült.

Ezzel szemben a palota nem aratott ekkora sikert. Az anekdota szerint elsőként Alpár felesége botránkozott meg az épületen, s a kész házat meglátva, így szólt:

„Na, de Ignác nem szégyelli magát, mit csinált Ön itt?”

Majd sorra jöttek a kritikák. Illyés Gyula e sorokkal gúnyolta az épületet: „Kamaszpukkadozásra volt nekünk is okunk, fölfedezve a közös szellemet, mely a Kossuth-mauzóleumot és a Tőzsdepalotát összefűzi! Hogy az asszírbabilón stílusú Anker-palotát azonmód síremlékként föl lehetne állítani”.

blank
Fotó: Flickr

Az 1929-es Pesti Hírlapban pedig Ybl Ervin művészettörténész – Ybl Miklós távoli rokona – Budapest szégyenfoltjának átépítése mellett érvel: „Az Anker-palota brutálisan ízléstelen tömegétől úgy a fővárost, mint nagyérdemű tervezője emlékét mielőbb meg kell szabadítanunk”. S mint meséli, az elbeszélések szerint Alpár Ignác bosszúból tervezett ilyen feltűnő épületet, ugyanis az eredeti, ízléses tervét nem fogadta el az építtető társaság.

blank
Fotó: Flickr

Ha tovább ugrunk, akkor láthatjuk, hogy az 1933-as közízlésnek sem lett a kedvence az Anker. Ez évi Magyarság nevű lap „Le kell borotválni az Anker-palota ízléstelen gúláját” című cikkében így vélekedtek az épületről: „Az égész ház nagyon ízléstelen és nagyon rossz, de ami a főpárkány felett van, az a közízlés szempontjából fölötte veszedelmes is”.

blank
Fotó: Flickr

A kritikák egy idő után célba értek, hisz 1941-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa eldöntötte, hogy lebontja a városképből oly kirívó Anker-palota tornyait. Ám a háború keresztülhúzta a terveket, így a tornyok maradtak. 1945 után államosították, majd a Kelet-Európai Biztosító székházának – amelyet később az Állami Biztosító Nemzeti Vállalatba olvasztottak – adott otthont. Utoljára 1961-ben újították fel, 2011-ben pedig műemlékké nyilvánították.

Merüljetek el a közeli Dohány utcai zsinagóga történetében is: