Balaton a magasból: 7 program és helyszín, ahol mesés panoráma vár

Két kezünk sem elég, hogy megszámoljuk, pontosan mennyi olyan helyszín és program van, ahonnan a Balaton káprázatos látványt nyújt. A sok közül ajánlunk most hetet, ahol mesés panoráma vár.

Szigligeti vár

A Szigligeti vár önmagában is megér egy látogatást, hiszen számtalan programmal, kiállítással, a tanulás és kikapcsolódás legkülönfélébb formáival várja a Balaton-felvidékre érkezőket. Az már csak hab a tortán, hogy a várban, amennyi kilátópont csak van, annyi különböző perspektívából csodálhatjuk meg a Balaton csillogó vízfelszínét, valamint a környező vidéket.

8264 Szigliget, Kisfaludy utca 26. | Weboldal | Facebook

Fotó: Piószeghy Zsanett

Keszthelyi Óriáskerék

A keszthelyi Csík Ferenc sétányon tett hangulatos séta után, a karnyújtásnyi közelségben lévő Balatont akár 50 méteres magasságból is megcsodálhatjátok. A keszthelyi Óriáskerék kabinjaiban a felejthetetlen élmény nem marad majd el, akár a hatalmas vízfelületet, akár Keszthely városát csodálnátok meg a magasból. Mivel a program időjárásfüggő, ezért mindenképp érdemes előre tájékozódni a nyitvatartásról az Óriáskerék Facebook-oldalán.

8360 Keszthely, Csík Ferenc sétány | Facebook

Fotó: Keszthely Óriáskerék Facebook-oldala

Xantus János Gömbkilátó és Magasösvény, Balatonboglár

A balatonboglári Várdomb tetejéről nyújt az északi partra mesés panorámát a megjelenésében is különleges Xantus János Gömbkilátó. 2023 nyarán a Gömbkilátó környezete és egyben a település is egy újabb attrakcióval gazdagodott, mégpedig a Várdomb oldalában kanyargó Magasösvénnyel, mely a lombkoronák szintjén kalauzolja a látogatókat. Ha a déli partról, magaslatról csodálnátok meg a víztükröt és a tanúhegyeket, érdemes mindkét helyszínt felkeresnetek.

8630 Balatonboglár, Kilátó u. 8.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

Sétarepülés a Balaton felett

Minden kétséget kizáróan a Balatonra az egyik legszebb kilátást nyújtó program egy felejthetetlen sétarepülés. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező Lucia Air jóvoltából a Balatont madártávlatból csodálhatjátok meg. A Balatonkeresztúrról induló és ide érkező hétféle túra során a magasból tekinthettek le többek között a Badacsony-Szigliget térségre, körtúra keretében a Nyugat-Balatonra, de akár az egész Balatont is körberepülhetitek, ha úgy tartja kedvetek.

8648 Balatonkeresztúr, Repülőtér | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Lucia Air Facebook-oldala

Kisfaludy-kilátó, Badacsonytomaj

Badacsonyi kiruccanás alkalmával, a helyi nevezetességek és egy pohár finom fröccs után egy percig se feledkezzetek meg a hegytetőn álló, mesés panorámát nyújtó kilátóról. A Badacsony legmagasabb pontját még 18 méterrel megtoldó Kisfaludy-kilátóban páratlan látvány fogadja ugyanis a Balatont megcsodálni vágyókat. A három útvonalon is megközelíthető messzelátó legfelsőbb szintjén majdnem teljes körpanoráma fogadja a kíváncsiakat, akiket a látvány kárpótol minden megtett lépcsőfokért és emelkedőért.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Hőlégballonnal a Balaton felett

A sétarepülésnél már csak hőlégballonnal lehet nagyszerűbb élmény a Balatont a magasból megcsodálni. A tavasztól őszig tartó repülési szezonban időjárástól függően nyílik lehetőség a felhők fölé emelkedni a Balaton Ballooning csapatával és 3 órára átadni magatokat a nem mindennapi élménynek. A Balatont a repülés alkalmával 1000-1500 méteres magasságból fedezhetitek fel, ami után névre szóló oklevéllel és frissítőkkel ünnepelhetitek meg a landolást.

8372 Cserszegtomaj, Fenyves u. 2. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: balatonballooning.hu

Soós-hegyi kilátó, Balatonkenese

Az egész évben szabadon látogatható Soós-hegyi kilátót egy korábbi adótoronyból alakították át, hogy tetejéről végigpásztázva a Balatont maradandó élményekkel térhessünk haza. A Balaton keleti csücskének messzelátójából ugyanis a szemünk előtt nyúlik el teljes hosszában a Balaton. Nem is kérdés tehát, hogy a könnyen, akár autóval is megközelíthető kilátóból a magyar tenger végtelen víztükrében gyönyörködni itt nyílik a lehető legjobb lehetőség.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Egy rövid tanösvény is megmutatja, milyen mesés a balatoni panoráma: