7 bakancslistás kirándulóhely és program márciusra, ahol elbűvöl az ébredő természet

Március az ébredő természet hónapja, sorra bújnak ki a tavaszköszöntő virágtengerek, kipattannak a fák első bimbói, és virágdíszbe öltöznek hazánk mesés tájai. A tarka virágkarneválon túl a tavasz első hónapja más különleges eseményeket is tartogat, melyeknek szintén évente csak egyszer lehetünk szem- és fültanúi. Ne maradjatok le róluk!

Téltemető virágtenger a Pannonhalmi Arborétumban

A 22 hektáron elterülő apátsági arborétum története egészen a monostor 996-os alapításáig nyúlik vissza, hiszen a bencés szerzetesek már a kezdetekkor termesztettek itt gyógynövényeket. A ma már szabadon látogatható kert legfőbb vonzereje a Szeder Fábián szerzetes által kialakított angolkert, valamint a nyáron szirmait bontó levendulaültetvények. Az 1996 óta a világörökség részeként nyilvántartott területen kora tavasszal is érdemes egy kiadós sétát tennünk, ekkor ugyanis az avart sárgán behálózó téltemetők sokasága és a fehér hóvirágtengerek kápráztatnak el bennünket.

9090 Pannonhalma, Vár 1. | Weboldal

Pannonhalmi látogatásotok során keressétek fel a település többi látnivalóját is >>

Fotó: Beledi Márta

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

2024. február 17-től körülbelül 3-4 héten át hóvirágünnepre invitál a Budapesttől egy karnyújtásnyira található Alcsúti Arborétum. A hét minden napján nyitva tartó kert 10 és 17 óra között várja majd a látogatókat, akik kedvükre gyönyörködhetnek a két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező mesés látványában. Az Alcsúti Arborétumban megrendezésre kerülő Hóvirágünnep a mediterrán hóvirágok 7 hóvirágfajának 24 fajtájából nyújt ízelítőt a látogatóknak. A meleg időjárási viszonyok miatt a virágok hamarabb elvirágozhatnak, mielőtt útnak indultok, informálódjatok az arborétumnál az aktuális állapotról.

Facebook | Weboldal

Fotó: Alcsúti Arborétum Facebook-oldala

Krókuszmező a Kámoni Arborétumban, Szombathely

Saághy Mihály a mai Öregparkban ültette el az első exotákat 1860-ban, később fia kezdte el a külhonos növények gyűjtését és szaporítását. 1920-ban a 7 hektáros területen már több 100 fát számoltak, azonban a II. világháború idején hamuvá vált a kert jelentős része. A XX. század közepén kelt új életre az arborétum, amely ma már 27 hektáros csodavilággal várja a látogatókat, többek között a tavasszal 2 hektárt is kitöltő tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegekkel.

9700 Szombathely, Szent Imre herceg utca 84/B | Weboldal

Fedezzétek fel Szombathely kincseit >>

blank
Fotó: Szekeres Anikó

Tőzike tanösvény Csáfordjánosfa erdejében

Soprontól 50 kilométerre, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye határán, a Répce folyó mellett terül el Csáfordjánosfa, melynek fő nevezetessége védett, tőzikés erdeje. A tanösvény bejáratát a Csáfordjánosfa-Répceszemere közötti közút melletti Tőzike tanösvény táblánál találjuk: innen indulhatunk tőziketúránkra a gyalogosan bejárható útvonalon. A 4 km hosszú tanösvényen 5 állomás mutatja be a kiemelkedő természeti értékekkel bíró csáfordjánosfai erdő élővilágát, valamint névadó virágát, a tavaszi tőzikét, melynek csáfordjánosfai populációja több millió tövet számlál.

blank
Fotó: Tóth Kata

Még több fotót láthattok hazánk virágba borult arborétumairól a ,,Magyarország legszebb helyei” Facebook-csoportunkban >>

Mandulavirágzás a Balatonnál

Tavasszal a Balaton északi partja is kivirul. Több olyan helyszínt is felfedeztünk, ahol a festői mandulafavirágzásban gyönyörködhetünk. Többek között a közkedvelt Szépkilátó fölött húzódó, romantikus Becehegyen, a Szent György-hegyen álló Lengyel-kápolna körül, a Sümegi vár oldalában, a Csopaktól egészen Paloznakig húzódó Olaszrizling tanösvény mentén, az alsóörsi Csere-hegyi kilátó felé vezető úton és nem utolsó sorban a balatonszőlősi Casa Christa birtokán, amely 2000 mandulafa ölelésében bújik meg.

blank
Fotó: Casa Christa

Már szirmait bontja Budapest ikonikus mandulafája is:

Barlangok hónapja

A március a barlangok hónapjaként híresült el, ez alkalomból pedig Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat. A Barlangok hónapja keretében a legismertebb és a ritkán látogatható, védett földalatti kirándulóhelyeket csodálhatjuk meg kedvezményesen. A nem mindennapi szakvezetésekkel egybekötött túrákon a kivilágított, családbarát útvonalakon túl akár kiépítetlen, kalandturisztikai barlangokat is felfedezhetünk.

Bővebben ebben a cikkünkben olvashattok a Barlangok hónapjáról >>

blank
Abaligeti-barlang / Fotó: Aktív Magyarország
Osszátok meg velünk saját fotóitokat hazánk mesés tájairól a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban! IDE kattintva tudtok csatlakozni.

Programok a víz világnapja alkalmából

A víz világnapja (március 22.) egy kiváló alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, mit jelent számunkra e nélkülözhetetlen természeti kincs. A megrendezésre kerülő programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A hazai nemzeti parkok programkínálatában vízközeli kirándulásokon vehettek részt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park két ,,Vízkeresők útján” geotúrát is meghirdetett, a Duna-Ipoly Nemzeti Park az Ezerarcú víz családi napon várja az érdeklődőket, míg a Kiskunsági Nemzeti Park a Kolon-tó mentén szervez vadregényes gyalogtúrát. Az eseményekről a nemzeti parkok weboldalán tudtok informálódni.

blank
Kolon-tó / Fotó: Daróczi Csaba

Sétáljatok egyet hazánk legszebb angolparkjaiban: