Egy Bauhaus-gyöngyszem Budán: A Járitz-villa története

Az egykor végtelenül modernnek és újszerűnek számító budai villát a korszak egyik leghíresebb építésze, Fischer József tervezte, a műemlék épület azonban számos változáson átesett az évek során.

Fotó: György Mária

A különleges épület a Rózsadombhoz közeli Ferenc-hegyen, a Baba utca 14. szám alatt található, ezt a területet vásárolta meg 1940-ben Járitz István autóalkatrész-kereskedő, hogy egy pazar otthont építsen ötfős családja számára.

Az épület megtervezéséhez nem kisebb nevet bízott meg, mint Fischer József, aki Molnár Farkassal együtt a magyarországi Bauhaus-mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakja, többek között a III. kerületi Császárfürdőt és a Napraforgó utca egyik lakóházát is ő álmodta meg. A tulajdonos a villa megtervezését teljes egészében rábízta, az egyeztetések után pedig 1941-ben megkezdődtek a munkálatok.

Egy nem mindennapi villa története

Az eredeti villa a most itt álló épülethez képest körülbelül fele ekkora volt, belseje tökéletesen passzolt az elképesztően egyedi külsőhöz, az egyemeletes lakóház felszereltsége ugyanis egy valódi luxuslakáséval volt egyenlő.

blank
Fotó: Tér és Forma, Arcanum

Az alagsorban egy garázs, egy mosókonyha és a házmester lakása kapott helyet, illetve egy kisebb óvóhelyet is kialakítottak a viharos történelmi időszakra tekintettel. A földszinten állt a hatalmas ablakokkal szegélyezett tágas nappali, ahonnan csakúgy, mint az emeleti szobákból, elképesztő kilátás nyílt a városra és a budai dombokra. A nappaliból nyílt egy óriási, a ház kialakítása miatt különleges formájú fedett terasz, illetve egy dolgozószoba, egy cselédszoba, és a konyha is ezen a szinten kapott helyet.

blank
Fotó: Országos Építészeti Múzeum

Az első emelet szolgált a tulajdonos és családja „birodalmaként”, az itt található négy fürdőszoba mellett gardróbok és a felnőttek és gyerekek számára külön fürdőszobák biztosították a maximális kényelmet és az intim teret.

A 20. század hányattatott időszaka

A Járitz család ebbe a páratlan villába költözött be 1943 márciusában, ám sajnos nem sokáig élvezhették a fényűző új otthonukat, ugyanis Budapest ostromakor a házat bombatalálat érte, amelynek következményében részlegesen leégett.

A támadásban megmenekült család nem sokkal később újraépíttette a házat kisebb változtatásokkal, eredeti báján nem változtatva. Ezen felújítás során épült egy különleges mozaikburkolatú medence is a kertbe, aminek mintáját Járitz Józsa, a tulajdonos testvére tervezte meg.

blank
A villa a bombatalálat után / Fotó: Budai Polgár

A család tragédiája, hogy ezt az épületet sem tudták sokáig élvezni: a második beköltözésük után öt évvel államosították az épületet, a kiköltözésükre pedig csupán egy hét állt rendelkezésre, ami alatt a lehető legtöbb ingóságot megpróbálták megmenteni.

blank
A mozaikborítású medence ma / Fotó: György Mária

Az államosítás után az első dolog az volt, hogy jelentősen átépítették az épületet, ekkor kapta meg mai formáját: az ikonikus pilléreket befalazták, az emeleti részt tetőfallal fedték le, a legszembetűnőbb változás pedig a legalsó szint teljes beépítése volt. A lakóvilla funkciója kórház lett, így ennek következtében egy hozzá nem illő, külső liftházzal toldották meg az épületet, amire a betegek szállítása miatt volt szükség.

blank
Járványos gyermekbénulás következtében légzésbénulást szenvedett betegek a villa teraszán 1984-ben / Fotó: Fortepan/Urbán Tamás
blank
Fotó: György Mária

Az 1950-es évektől egészen 2018-ig a Szent János Centrumkórház Légzésrehabilitációs Osztálya működött itt, az azóta üresen és egyre inkább romló állapotú épület pedig a hírek szerint 2024-től a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai rehabilitációs részlegnek fog otthont adni.

Ismerjétek meg egy másik mesés villa történetét is: