5 figyelemreméltó fotókiállítás Budapesten a művészetek kedvelőinek

A fotóművészet kedvelőinek számtalan izgalmas kiállítást tartogat az idei év is, ezek közül gyűjtöttünk össze néhány különösen figyelemreméltó tárlatot a fővárosban. Kellemes kulturálódást!

Jiří Thýn: A kígyó ölelése // Trafó (2024. február 25-ig)

Február 25-ig még lehetőségetek van megtekinteni a kortárs cseh művészet egyik legkiemelkedőbb fotográfusának alkotásait a Trafóban. Jiří Thýn különlegessége abban rejlik, hogy nem áll meg a fényképek kétdimenziós feldolgozásánál, hiszen kiemelt szerepet játszik művészetében a különböző technikák (neonfények, gipszkartonból készült tárgyak, ecsetvonások, animációk) alkalmazása, így igazán egyedi műveket alkotva.

1094 Budapest, Liliom utca 41. | Weboldal

Fotó: Trafó House Facebook

Valós látomások – Benkő Imre a szubjektív dokumentarista // Műcsarnok (2024. február 23. – április 7.)

Benkő Imre hat évtizedre visszatekintő fotográfiai életművének bemutatója a Műcsarnok 2024-es programjának első kiemelkedő eseménye. A térben és időben szerteágazó anyag három földrész húsz országát érinti, a hetvenes évektől napjainkig mutatja be az emberi viszonyok sokféleségét. A kiállítás az életmű teljességéből válogat: az 1975-ös World Press Photo díjnyertes felvételétől az ikonikus ózdi, budapesti és külföldi sorozatokon át, egészen a kínai utazásai közben, 2019-ben készített képekig.

1146 Budapest, Dózsa György út 37. | Weboldal

Fotó: Shutterstock

Jean-François Lepage: Timeless journey // TOBE Gallery (2024. március 13. – április 20.)

A kezdetektől fogva a fotózás pillanatának meghosszabbítása jellemezte Jean-François Lepage fényképészetét. A művész 2014-től kezdve nyersanyagot és nyomatokat használ a saját archívumából, hogy új műalkotásokat hozzon létre. A 2023-as Paris Photo-n bemutatott anyagból álló Timeless journey című tárlat egy összetett áttekintés Lepage munkásságáról. A TOBE Gallery március 13. és április 20. között megtekinthető tárlatán a Lepage 1980-as években készült fekete-fehér zselatinos ezüst vintage kópiáin keresztül, a kézzel festett 8×10″ Polaroid képeken át, a legutóbbi Genèse című projektjéig tekinthetik meg munkásságát a látogatók.

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36. | Weboldal

blank
Fotó: TOBE Gallery Facebook

mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből // Millennium Háza (2024. május 12-ig)

A kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum legféltettebb alkotásait mutatja meg a nagyközönség számára Budapest legújabb kiállítóhelyén, a Millennium Házához tartozó NEO Kortárs Művészeti Térben. Az alkotások egytől egyig magukban hordozzák a magyar fotótörténet megismerésének lehetőségét, valamint hét tematikus csoport mentén mutatják be a fotográfia műfajainak alkotói attitűdváltozásait a 19. századtól napjainkig. Mindezen túl olyan alkotói szemléletmódokat ismerhetünk meg, mint például a szociofotó, a dokumentarizmus, illetve a fotográfiára, mint médiumra való reflektálás. A május 12-ig megtekinthető tárlaton többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi és Robert Capa legfontosabb munkáival találkozhatunk.

1146 Budapest, Olof Palme sétány 1. | Weboldal

blank
Fotó: Millennium Háza / NEO Kortárs Művészeti Tér Facebook

Robert Capa, a tudósító // Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (2024. december 31-ig)

A híres fotóművész nevével jelzett központban fedezhetjük fel a Robert Capa, a tudósító című kiállítást, amely a világon egyedülállóként mutatja be a magyar-amerikai származású fotós életművét. Az egyedülálló tárlat a sorozatból mintegy 138 fényképet mutat be a fotográfus életének fontosabb állomásait tárva a nagyközönség elé. A december 31-ig látogatható kiállítás azért fontos, mert Robert Capa képeivel és hozzáállásával mély hatást gyakorolt a közönségre és örökre megváltoztatta a fotóriporteri szakma normáit, hozzájárulva a történelem megértéséhez.

1065 Budapest, Nagymező utca 8. | Weboldal

blank
Fotó: Capa Központ Facebook

Kulturális feltöltődéshez ajánlunk néhány budapesti kávézót: