Budapest őszi arca: 6 hely a városban, ahol színes falevelek és őszi táj vár

A színes falevelektől még varázslatosabb a mindig nyüzsgő Budapest látképe. Hat tippel segítünk, ha nem tudjátok, hol élvezhetitek ki igazán az őszbe boruló természet látványát a fővárosban.

Széllkapu park

Mindegy, hogy az utatok egy nyugalmat árasztó parkba vagy a nagybetűs természetbe visz, ősszel a narancssárga, bordó és megannyi más színben tündöklő növények lélegzetelállító szépsége tárul elétek. Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkja olyan meglepetéseket tartogat, amelyekre sokáig emlékezni fogtok. A Kis Rókus utcai Millenáris Széllkapu parkjában ugyanis őszi átalakulás vár a cseresznyefaligetre és a háromdimenziós függőkertre is, a 26 ezer négyzetméteres területen ráadásul idilli tavak partján sétálva lehettek szemtanúi az évszakváltozás csodáinak.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Normafa

Szerencsés adottságainak köszönhetően Budapest több, fővároshoz képest irigylésre méltóan hatalmas zöldterülettel rendelkezik. Ilyen a Svábhegy legmagasabb pontja, a híres Normafa is, melynek csodás erdői természetesen szintén magukra öltik az ősz színeit. Ezen a különböző sportkluboknak és egyesületeknek otthont adó helyen számos izgalmas program várhat rátok, de akkor sem távoztok felejthetetlen élmények nélkül, ha konkrét tervek híján érkeztek. Kiránduljatok, piknikezzetek, élvezzétek a friss levegőt és a természet szépségét, na meg a páratlan, fővárosra néző kilátást!

Fotó: Getty Images

Guckler Károly panorámaút

A 485 méter magas Hármashatár-hegy oldalában található Guckler Károly panorámaút padokkal és asztalokkal felszerelve várja a pazar budapesti kilátás miatt érkezőket, továbbá az őszi táj szerelmeseit. Egy kellemes túra után ajánljuk útba ejteni a légvédelmi üteg maradványra épített, nyolcszög alapú fenyőgerenda-kilátót a hegy tetején: kialakításának köszönhetően a kirándulók elé tárul Budapest, a Duna, illetve a környező hegyek szépsége. Októberben és novemberben az évszaknak megfelelő levéltakaró még különlegesebbé teszi az egyébként is lélegzetelállító látványt.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Kolonics György sétány

Kevésbé ismert, mint a Római-part vagy a Margitsziget, de annál nyugodtabb hely a csepeli Kolonics György sétány. A vízközelben, körülbelül 5 kilométer hosszan elterülő úton madárcsicsergés kíséri az arra látogatót, legyen az kutyát sétáltató városlakó, kikapcsolódásra vágyó család, horgász, futó, vagy andalgó szerelmespár. A sétány végigjárása során „kötelező” állomás a névadó Kolonics György szobra, ami a fiatalon elhunyt kétszeres olimpiai bajnok és tizenötszörös világbajnok kenus emléke előtt tiszteleg; a sportoló majdnem egész pályafutását csepeli színekben töltötte.

blank
Fotó: Pálfalvi László

Vajdahunyad vára

A Városliget évszaktól függetlenül kedvelt kirándulóhely, ám ami a tematikus kirándulásokat illeti, mintha az ősz beköszöntével (korai sötétedés, egyre hűvösebb idő, élénk színekben pompázó falevelek) teljesedne ki a benne rejlő potenciál. A Hunyadiak Erdélyben megépített, középkori gótikus várkastélyának másaként emlegetett Vajdahunyad vára dísze az egykor Drakula alakját megformáló magyar származású színész, Lugosi Béla mellszobra. Mi több, egy a közelmúltban felavatott, tó felé néző Kolodko-miniszobor is helyet kapott itt, ami szintén Drakulát ábrázolja. Keressétek meg!

blank
Fotó: Shutterstock

Várkert Bazár

A Budai Vár „előterében” meghúzódó Várkert Bazár sokoldalú rendezvénytér, most viszont mégsem kizárólag az ott tartott koncertek, kiállítások, előadások és gasztronómiai kalandok kapcsán ajánljuk a figyelmetekbe. Az Ybl Miklós téren található terület ékköve a Várhegyen kialakított neoreneszánsz kert, amelyet az egykori, 2440 növényfajt nevelő várkert inspirált. Napjainkban az idelátogató különleges rózsafajtákat és futónövényeket, valamint különféle őszi ruhába öltözött fákat csodálhat meg, a kihagyhatatlan Triton-kúttal együtt, háttérben a Duna és Pest ikonikus épületeivel.

blank
Fotó: Dornics Szilvi

A Dunakanyar is színes falevelekkel és mesés őszi hangulattal vár: