Lenyűgöző 19. századi műemlékeket rejt az apró békési település

A Békés vármegyében található ősi magyar falu, Doboz sok-sok éven át a Wenckheim család központjaként szolgált, amire két lenyűgöző épület is utal a településen.

Fotó: Papdi Balázs

Wenckheim József Antal unokaöccse, Wenckheim Rudolf építtette a 19. század közepén a napjainkban általános iskolaként működő kastélyt, amely több uradalom központjaként szolgált akkoriban.

Fotó: Papdi Balázs

A kastélyhoz tartozó közel 4 hektáros parkot angol stílusban alakították ki, és lenyűgöző növényzetének köszönhetően 1979 óta természetvédelmi területként tartják számon.

A tölgyekkel, hársfákkal és erdei fenyőkkel tarkított parkban találhatunk rá továbbá az 1902-ben épült Szent Kereszt-kápolnára és Wenckheim-kriptára is, amelyek homlokzata neoromán stílusjegyeket kapott.

blank
A Szent Kereszt-kápolna belülről. – Fotó: Lehoczkiné Tilda

Mindkét épület kupolája velencei aranymozaikból készült és bibliai jeleneteket, szenteket ábrázolnak, a kápolnát pedig 1902. június 7-én felszentelték a Szent Kereszt felmagasztaltatásának tiszteletére.

blank
Fotó: Papdi Balázs

Az 1978-as békési földrengés során a templom is megrongálódott, amit a helyiek segítségével sikerült rekonstruálni, majd 2006-ban a parkot is felújították. Érdemes tehát bejárni az egész területet egy kellemes őszi séta alkalmával.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhattok! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Kihagyhatatlan látnivalók a Békés vármegyei Gyulán: