A tanúhegyek csodái: 5 varázslatos természeti kincs a Balaton-felvidéken

Részben a Balaton-felvidék égig nyújtózó tanúhegyeinek köszönhetjük a híres balatoni panorámákat, melyek annyi embert megihlettek már. A következőkben övék a főszerep!

Csobánc

A lenyűgöző Balaton-felvidék híres tanúhegyeinek egyike a Csobánc. A tetején álló középkori várrom, valamint a túrázás közben útba ejthető, téglalap alaprajzú, klasszicista stílusban épült Szent Donát-kápolna miatt kiérdemelten kaphat helyet a kirándulási bakancslistánkon. Ha mindez nem volna elég, az 1830 körül épült kápolnától páratlan kilátás nyílik a környékre.

Fotó: Seres László drónfotó és videó

Szent György-hegy

A 415 méter magas Szent György-hegy is a Tapolcai-medence ismert vulkáni tanúhegyei közé tartozik. Az ország leglátványosabb bazaltorgonáival és pazar panorámával várja látogatóit, akik kiépített tanösvényen ismerhetik meg a nem mindennapi képződményeket, illetve azok környezetét. A Szent György-hegy déli oldalán található, 1760-ban épült Lengyel-kápolna szintén „megér egy misét”.

Fotó: Seres László drónfotó és videó

Tóti-hegy

346 méteres magasságával, a szabályos kúp alakja miatt könnyen beazonosítható Tóti-hegy a legalacsonyabb a tanúhegyek közül. A hegy vonzza a kirándulókat: a gyalogtúra könnyen teljesíthető, ám 180 méteres szintkülönbségével inkább a tapasztaltabb kirándulók körében népszerű célpont. A csúcshoz vezető út 4,3 kilométer, amit az edzettebbek nagyjából 1 óra 45 perc alatt tesznek meg.

blank
Fotó: Szuditsch Péter

Haláp-hegy

Sajátos sziluettjével azonnal kitűnik a klasszikus balatoni tanúhegyek közül a Haláp-hegy. Érdekes formája XX. századi bányászati tevékenység következménye, ami annak idején teljesen elzárta a hegyet a látogatóktól. A Haláp tanösvény 2019 óta várja az érdeklődőket, így végre lehetőség adódik a Haláp természeti és geológiai csodáinak, köztük különleges bazaltformációk megismerésére.

blank
Fotó: Fazekas Zsuzsa

Badacsony

Számos látnivalóval várja a kirándulókat a legismertebb tanúhegy, a Badacsony. Megéri a csúcsra törni, hiszen a hegytetőn lélegzetelállító panoráma fogad, ráadásul ott kapott helyet 1857-ben a Ranolder János püspökről elnevezett kőkereszt. A Badacsonyban található még a Tapolcai-medence legmagasabb kilátóhelye, a tengerszint felett 437 méterrel magasodó Kisfaludy Sándor-kilátó is.

blank
Fotó: Horváth Zsolt