Megvan az Év Kerékpárútja 2023-ban! – Kastélyokat köt össze hazánk legszebb bringás útvonala

Néhány nappal ezelőtt kihirdették az Aktív Magyarország által kiírt Év Kerékpárútja verseny 2023-as nyertesét, amely idén a békési kastélyokat felfűző Wenckheim-kerékpárút lett. Ismerjétek meg közelebbről a lenyűgöző természeti és kulturális kincsek mellett elhaladó útvonalat! (x)

A pósteleki kastélyromokat is érinti az Év Kerékpárútja / Fotó: Aktív Magyarország

Ebben az évben is a közönség szavazatai alapján kapta meg az Év Kerékpárútja címet hazánk legjobb bringás útvonala, amely 11 döntős szakasz közül került ki győztesen. 2023-ban a Békéscsaba környékét behálózó Wenckheim-kerékpárútra szavaztak a legtöbben, ami jó minőségű útjaival és különösen szép tájaival vívta ki a közönség elismerését. Tavaly a Deseda-tó körül futó kerékpárút lett a biciklis közösség kedvence.

Az Év Kerékpárútja 2023-ban: Wenckheim-kerékpárút

Az összesen 32 kilométer hosszú élménykerékpárút az Alföld egyik legszebb részén vezet keresztül, melynek épített és természeti kincsei egyaránt páratlanok hazánkban. Békéscsaba környéke fejlett kerékpáros infrastruktúrával büszkélkedhet, melynek nemrég átadott szakasza a grófi Wenckheim család örökségét fűzi fel egy izgalmas útvonalra.

A 2023-as Év Kerékpárútja tavaly készült el, azóta pedig örömmel vették birtokba a helyi bringások. A kiváló minőségű, aszfaltozott kerékpárúton élmény tekerni, hiszen változatos, sík terepen vezet végig az útvonal, így kezdők is bátran nekiveselkedhetnek! A haladók könnyedén kibővíthetik a 32 kilométeres túrát, mivel a környéken számos bicikliút és csodás látnivaló csábít tekerésre.

Végig jó minőségű, aszfaltozott kerékpárút vezet / Fotó: Aktív Magyarország

A Békéscsaba központjából induló csillagtúra első állomása a szebb napokat is látott gerlai Wenckheim-kastélyrom és árnyas kastélyparkja, ami után a család pósteleki kastélyának romantikus romja és meseszép angolparkja következik. A Wenckheim-kerékpárúton tekerhetünk egy keveset a Gyulát, Békéscsabát és Békést összekötő Élővíz-csatorna hangulatos partján, majd célba vehetjük a bányatavak egyedi tervezésű pihenőhelyeit, melyek között madárlest is találunk, ahonnan gyönyörködhetünk a terület gazdag madárvilágában. A bringatúra utolsó, egyben legimpozánsabb látnivalója az Alföld gyöngyszemeként emlegetett, felújított Wenckheim-kastély Szabadkígyóson.

blank
A mesebeli Wenckheim-kastély / Fotó: Aktív Magyarország

Történelmi kincsekben és varázslatos vízparti szakaszokban bővelkedik tehát a békési kerékpárút, amely megérdemelten nyerte el idén az Év Kerékpárútja címet. A Wenckheim-kerékpárút pontos nyomvonalát innen tudjátok letölteni.

Az Év Kerékpárútja verseny 2023-as döntősei:

  1. Wenckheim kerékpárút
  2. Veszprém—Márkó
  3. Göd—Szob
  4. Barcs—Drávatamási
  5. Mezőkövesd—Bükkzsérc
  6. Bicske—Tarján
  7. Biatorbágy—Gyúró
  8. Veszprém—Alsóörs
  9. Budapest—Szentendre
  10. Tapolca—Szigliget
  11. Pilismarót—Dömörkapu

Ismerjétek meg jobban Póstelek egykor grófok lakta kastélyát: