Újra megnyitott Buda nagy múltú bárja, ahol még Yoko Ono is megfordult

Számtalan izgalmas történet fűződik a nagy múltú Miniatűr Clubhoz, amely név hallatán biztosan mindenkinek van legalább egy ismerőse vagy rokona, aki megfordult már a budapesti éjszakai élet megkerülhetetlen helyszínén.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Ha ez a hely mesélni tudna…

Rengeteg ma ismert legenda fűződik az egykori Miniatűr Eszpresszó nevéhez, melyek között vannak olyanok is, aminek talán a fele sem igaz. Azt azonban biztosan tudni lehet, hogy a nyitást megelőzően az épületben lakott Clark Ádám, a második világháborúban még egy ágyút is elrejtettek az épületben, és egykor Fedák Sári bátyjának bridzsszalonjaként működött a hely.

A Miniatűr 1951-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, az ezt követő évtizedekben pedig számtalan híresség megfordult a bár falai között. Köztudott például, hogy többek között Cseh Tamás, Kádár János, Göncz Árpád, Marcello Mastreanni és Yoko Ono is mulatott a Miniatűrben.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Klasszikus hangulat egy kis mai csavarral

Az enteriőrrel a 2000-es években is igen népszerű szórakozóhely telt házas estéinek hangulatát szerették volna megidézni, ezért igyekeztek a lehető legkevesebbet változtatni a berendezésen, megőrizve a klasszikus hangulatot.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Színvilágban az arany és a fekete dominál, amit bordó bársonyszékek, arany keretes tükrök és angyalok, valamint világhírű zenészek fekete-fehér poszterei, csillárok és led fények egészítenek ki.

Egyetlen jelentősebb változtatást végeztek: a bárpult ugyan rövidebb lett, de a kialakításánál arra törekedtek, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban kiszolgálhassák a vendégeket, akiknek így nem kell hosszasan várakozni egy-egy finom koktélra.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Fantáziakoktélok és minőségi barfoodok

A koktélok egytől egyig fantázianeveket viselnek, amiket korabeli történetekről vagy olyan személyekről kaptak, akik meghatározó alakok voltak a Miniatűr múltjában, és így a jelen részeseivé válhatnak. Az italokhoz rövid ismertetőket is kapunk, ami talán kicsit megkönnyíti a választást.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Ilyen például a Manyika, aki évtizedekig volt a bár üzletvezetője, és az ő idejében vált igazán ismertté a Miniatűr. De meg kell említsünk egy másik kultikus koktélt is, ami a Lady White (a White Lady magyarosításaként) nevet viseli, és egyes feljegyzések szerint a legnépszerűbb alkoholos ital volt akkoriban, mi pedig az eredeti recept híján egy teljesen más, mégis izgalmas formájában kóstolhatjuk meg.

Olvashatunk még bárénekesek és zongoristák ihlette koktélokról, de a 244-et sem szabad kihagyni, amely egy igazán retró történetet elevenít fel: amikor a Miniatűr az Észak-budai Vendéglátó-ipari Vállalat I. osztályú, zenés vendéglátóhelyeként a 244-es sorszámot viselte.

blank
Az említett koktélok balról jobbra: 244, Lady White és Manyika. Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Az italok mellett még falatozhatunk is, akár az antipastit, a sonka- vagy sajttálat választjuk, mindegyik esetében igaz, hogy a sajtok és felvágottak mind Olaszországból érkeznek, így a lehető legjobb minőségű ételek ízkavalkádjában lehet részünk.

A sajtokat aszalt gyümölccsel, magvakkal, valamint grissinivel tálalják, a sonkatálon pedig milánói szalámi és prosciutto crudo van vékonyan szeletelve, egy kis pirítóssal. Az étlapon elérhető még egy úgynevezett toastilla is, amit kérhetünk marhahúsos és vegetáriánus változatban is, ha azonban édességre vágyunk, akkor a fehér és étcsokoládés profiterolt választhatjuk.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Mindezek mellett rengeteg izgalmas programmal készülnek nekünk az elkövetkezendő időszakban, május 26-án például ginkóstolóra invitálnak bennünket Gin Tony vezetésével, aki szakértelmével emeli majd az est színvonalát.

Június 3-án a Swing Brothers zenél a helyszínen, június 9-10-én pedig ismét a gin kerül főszerepbe, ugyanis a Miniatűr lesz a Gin Market Budapest ginfesztivál hivatalos afterparty helyszíne, így az esemény után náluk folytathatjátok a bulit hajnalig.

A további eseményekért és újdonságokért kísérjétek figyelemmel a Miniatűr Club Facebook-oldalát!

Miniatűr Club
1024 Budapest, Rózsahegy utca 1/a

Ha már úgyis erre jártok, tegyetek egy kellemes sétát a környéken: