A Bartók Tavasz 5 kihagyhatatlan áprilisi programja Budapesten

Március 31-én immáron harmadik alkalommal rajtol el a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, amely idén is tucatnyi helyszínen, számos műfaj világsztár fellépőivel várja a kultúrára szomjazó közönséget. Ezekből ajánlunk most ötöt, a családi és gyerekprogramtól a vérpezsdítő világzenén át a meditatív jazzig. 

Eredics Benjamin: Végvárak, vitézek

A Söndörgő együttes alapító-énekese, az egyébként évek óta zeneszerzéssel is kacérkodó Eredics Benjamin ifjúkorunk egyik kedvenc regénye, Fekete István A koppányi aga testamentuma történetét vette alapul a Müpa 2020-as Zeneműpályázatára beadott műve komponálásakor. A tánczene kategóriában díjazott, népzenei alapokkal bőven megtűzdelt, de minden hangjegyében modern darab teljes zenei anyaga a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának közreműködésével és Hegedűs D. Géza értő narrációjában debütál a fesztiválon.

2023. április 4., Zeneakadémia | Weboldal

Fotó: Eredics Áron

Nik Bärtsch Reflecting Bartók

A svájci zongorista-zeneszerző Nik Bärtsch a modern jazz egyik kivételes egyénisége, aki a szigorú szabályok és tradíciók talajáról elrugaszkodva a legkülönfélébb, elsőre látszólag egymástól teljesen idegen zenei stílusokat társítva alkotja meg utánozhatatlan, de bárhol felismerhető zenéjét. Mélyen átgondolt és átérzett módon társítja a kortárs klasszikus zene, a funk, a japán rituális zenék vagy az elektronika legkülönbözőbb stíluselemeit a ritmustól a dallamvilágig, a groove-tól a hangzásképig. Dalai sosem véglegesek, inkább csak zenei keretek, amelyeket mindig az adott helyzethez alakít. Budapesti koncertjére például hazai jazz-zenészeket hívott társul, és velük közösen idézik meg a fesztivál névadóját, Bartók Bélát.

2023. április 5., Magyar Zene Háza | Weboldal

Fotó: Christian Senti

Magyar Állami Népi Együttes: Kivirágzott keresztfája

Ha olyan programot kerestek, ami a kicsiktől a nagyokig az egész családot szórakoztatja majd, miközben a legszebb ünnepi hagyományainkat idézi fel, akkor húsvét vasárnap irány a Müpa! A Magyar Állami Népi Együttes tavaly nagy sikerrel bemutatott nagyszabású táncjátéka a regöléstől egészen a húsvéthétfői szokásokig ismerteti meg a nézőkkel a tájegységek folklórját, sok zenével, énekkel és természetesen tűzrőlpattant táncokkal fűszerezve.

2023. április 9., Müpa | Weboldal

Fotó: Valuska Gábor

Budapest Ritmo

Idén se maradhat el a régió vezető világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo, amelynek köszönhetően Európától Afrikáig, Izlandtól Kubáig, a Balkántól Ciprusig indulhatunk zenei felfedezőútra. A négynapos fesztiválon a fergeteges koncertek mellett szakmai programok is várják a műfaj iránt érdeklődőket: a Magyar Zene Házában komoly és kurrens témákat boncolgató panelbeszélgetések, a Toldi Moziban zenei tematikájú dokumentumfilmek, a Szimpla Kertben pedig ingyenes showcase-koncertek várják a közönséget. A hétvégén a féktelen ritmusok játsszák majd a főszerepet: április 14-15-én az Akvárium Klubban és az Erzsébet téren fellépő előadók biztosan mindenkit kizökkentenek a zenei komfortzónájából.

2023. április 12-15., több helyszínen | Weboldal

Fanfara Station / Fotó: Edo Florio Di Grazia

Csengery Dániel: Holle anyó

Az első operaélmény egy egész életre meghatározhatja a gyerekek viszonyát a műfajhoz. A Liza, a rókatündér zenéjét is jegyző Csengery Dániel díjnyertes gyermekoperája, a klasszikus Grimm-mesén alapuló Holle anyó tökéletes választás lehet: magával ragadó, lendületes és dallamos muzsikája, tanulságos története és szerethető karakterei, látványos díszletei rögtön a gyerekek kedvencévé válnak majd, de a szülők sem fognak unatkozni!

2023. április 15., 16., Müpa | Weboldal