Mire figyeljünk, ha diéta alatt étteremben eszünk?

A diétázás olykor megnehezítheti az életünket, pláne, ha valamilyen szigorúbb típust, például 1500 kalóriás étrendet követünk. Ugyanakkor sosem szabad hagynunk, hogy a diétánk határozza meg a mindennapjainkat! Ez egyrészt nem kifejezetten egészséges, másrészt pedig könnyen ahhoz vezethet, hogy az egészet megunjuk, és feladjuk, mielőtt elértük volna a céljainkat.

Tehát akkor is nyugodtan követhetjük a szokásos rutinunkat, amikor éppen diétán vagyunk – sőt, kifejezetten tanácsos is így tennünk! Ebbe pedig az is beletartozik, hogy néha ellátogatunk a kedvenc éttermünkbe.

Éttermi étkezés diétázás alatt – hogyan csináljuk?

Az alábbi szempontokat figyelembe véve nem fog kihívást jelenteni, hogy úgy együnk jót egy étteremben, hogy azzal nem tartunk csalónapot és még a lelkiismeretünk is tiszta maradjon!

Milyen diéta?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen diétát követünk, amikor valahová elmegyünk enni. Hiszen, mint mindenki jól tudja, vannak megengedőbb és kevésbé megengedőbb fajták is. Például, ha a már említett 1500-kalóriás, igen szigorú diétát követjük, akkor adott, hogy a napi bevitelünket figyelembe véve fogunk rendelni. Aki így étkezik, az már biztosan jól begyakorolta, hogy az egyes fogásokkal hány kalóriát visz be a szervezetébe. Ha valaki az alapanyagtípusok szétválasztásával kíván fogyni, az szintén jól fogja tudni, hogy a menü melyik elemét kell választania az adott napon.

Valamivel könnyebb a dolgunk, ha például a mediterrán diétát követjük, hiszen mindössze egy-két alapanyagot és azok elkészítési módját kell megnéznünk a menün vagy megkérdezni a pincértől.

A hangsúly az alapelveken

Vannak olyanok is, akik nem feltétlenül követnek valamilyen szigorú előírásokkal tűzdelt diétát, egész egyszerűen csak „odafigyelnek arra, amit esznek”. Nekik érdemes figyelembe venniük a diétázás alapelveit. Így például azt, hogy vacsorára csak valamilyen könnyű fogást egyenek, hogy a szénhidrátokkal szemben a fehérjéket részesítsék előnyben, hogy fogyasszanak sok friss zöldséget – és így tovább. Mindezzel könnyen elérhetik a vágyott napi kalóriadeficitet, ami hosszú távon fogyást eredményez. Ezekre egy étteremben sem nehéz odafigyelni!

Figyeljük a szavakat!

Nézzük meg, hogy az általunk kinézett fogás hogyan készül! Kerüljük azt, aminél azt írják, hogy „rántott”, hogy „krémes” és társaik! Ezek helyett inkább a „grillezett”, „roston sült” opciókat rendeljük, de a „friss” saláták is mindig jó ötletnek bizonyulnak, feltéve, hogy nem kérünk hozzájuk öntetet.

Víz vízzel

Sokan szeretnek egy kis bort elkortyolgatni a vacsora mellé, de ez a legtöbb diétában nem járható út. A testes vörös helyett inkább igyunk még egy pohár vizet – lehet, hogy jobb kedvünk nem lesz tőle, de sok kalóriától kíméljük meg magunkat, hidratáljuk a testünket, ráadásul még haza is vezethetünk a vacsora végeztével. Ha pedig étkezés közben is fogyasztunk vizet, az éhségérzet is csökken!

Ne érkezzünk éhesen!

Furán hangozhat, hogy egy vacsorára vagy ebédre ne érkezzen éhesen az ember, de ha valaki diétázik, akkor ez igenis jó módszer. Együnk az éttermi látogatás előtt 1-2 órával valamilyen kisebb, egészséges fogást! Így elkerülhetjük azt, hogy túlrendeljük magunkat.

Lassú étkezés

Hiszen ha lassabban eszünk, az agyunkhoz időben eljut, ha már jól laktunk! Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy még több ételt rendeljünk, amikor már valójában nem is vagyunk éhesek. Ráadásul, ha lassan, jól megrágva fogyasztjuk el az ételeinket, az emésztés is sokkal könnyebb lesz.

Desszert helyett kávé

Bár egyre több étterem kínál egészséges ételeket – köztük desszertet is, például gyümölcskelyheket –, az édességeket jobb kihagyni, pláne, ha vacsoráról van szó. Helyette rendeljünk inkább egy kávét: ha egy kis tejet is kérünk bele, ez is kielégítheti az édesség utáni vágyunkat.

Kérdezzünk bátran!

Amennyiben bizonytalanok vagyunk a rendelésünket illetően, vagy csak szeretnénk valamilyen változtatást kérni egy-egy fogás kapcsán, tegyük meg bátran! A legtöbb helyen meg tudjuk beszélni a pincérrel, ha valamit máshogy szeretnénk elkészíttetni, vagy ha egy bizonyos étel esetében a krumpli helyett salátát kérnénk.

Amivel nem lőhetünk mellé…

Nézzük, egészen pontosan milyen ételeket érdemes rendelni, ha éppen diétázunk – persze figyelembe véve, hogy milyen diétát követünk.

Ne hagyjuk ki az előételt, így elkerülhetjük, hogy a nehéz főfogásból fogyasszunk többet. Kérjünk egy könnyű, egyszerű kevert salátát, az öntet nélkül! De választhatunk levest is: részesítsük előnyben a húsleves-alapból készült típusokat a tejszínesekkel szemben! Ami a főételt illeti, nem lőhetünk mellé egy könnyed grillezett csirkemellel, amihez krumplipüré vagy rizs helyett inkább zöldségeket kérjünk! Ha így teszünk, jóllakottan távozhatunk annak tudatában, hogy nem – vagy csak alig – szegtük meg a diétánk alapjait!