Nagyszabású és izgalmas programokkal készülnek a Repülőtér Éjszakájára

Az este, amikor a repülős múlt, jelen és jövő találkozik a ferihegyi repülőmúzeumban. Különleges repülőtéri járművekkel és oldtimerekkel, nosztalgiarepülésekkel, mesélő pilótákkal, éjszakai reptérlátogatásokkal várja a látogatókat július 30-án az Aeropark, ahol egy nem hétköznapinak számító Schweizer helikopter is a tiszteletét teszi.

Fotó: Aeropark

A repülés és a repülőtér a mai napig sokak számára egy misztikus világ. Ennek kulisszái mögé enged betekintést ezen a hétvégén az Aeropark repülőmúzeum a Repülőtér Éjszakáján. A nagyszabású programon a szervezők megmutatják, mi minden szükséges ahhoz, hogy egy 180 férőhelyes repülőgép két út között mindössze 30 percet töltsön a földön, és időben induljon a következő járatra.

Fotó: Aeropark

A Repülőtér Éjszakája az idei évben számos új elemmel bővült. Két pilótaiskola is kitelepül a repülőmúzeumba: a Tréner Kft. és a Cavok Aviation szakemberei azt mutatják meg az érdeklődőknek, hogy milyen út vezet a vitorlázó repülőgépektől a mai nagy utasszállítók pilótafülkéjéig, milyen tanfolyamokon, képzéseken vesznek részt a leendő pilóták, mi vár azokra, akik ezzel a hivatással kacérkodnak.

Fotó: Aeropark

Emellett külön standdal fogadja a vendégeket a Hungarocontrol, ahol a légiforgalmi irányítás kulisszatitkaiba avatnak be mindenkit, valamint abba, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie annak, aki a radar előtt ülve egyszerre több utasszállítónak ad utasításokat. Akit pedig a mai modern repülőgépek javítása, ápolása érdekel, vagy mérnöki pályára készül, látogasson el az Aeroplex of Central Europe gördülő kiállítására, ahol a ferihegyi karbantartó vállalat munkájából kaphat ízelítőt.

Fotó: Aeropark

Immár hagyomány, hogy az Aeropark nagyrendezvényein egy-egy helikopter is landol a történelmi repülőgépek között. Ezen a szombaton délután háromtól egészen napnyugtáig egy Schweizer 300-as gép vendégeskedik a kiállítóhely közepén. A repülőtéri oldtimerek mellett láthatóak lesznek azok a monstrumok, amelyek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér folyamatos téli üzemét biztosítják, tehát óriási hómarókat, hótolókat nézhetnek meg testközelből a program résztvevői.

Fotó: Aeropark

Ahogy leszáll az est, életre kelnek a történelmi repülőgépek pilótafülkéi, sok évtizedes műszereket és rádiókat helyeznek üzembe a múzeum dolgozói, akik több kiállított gépen ismét átforgatják a hajtóműveket, beindítják a legendás „kukacbombázó” helikopter, a Kamov 26-os motorját.

Emellett folyamatosan zajlanak a tematikus séták, gurulnak a repülőtéri oldtimer autók, kipróbálhatók a múzeum repülőgépszimulátorai, és különleges hangulatú nosztalgiarepülésre viszi az érdeklődőket a világ egyetlen üzemképes Li-2-es repülőgépe.

További információ és jegyek az alábbi linken.