Fényjátékkal pezsdül fel Veszprém megye elhagyatott gyárkomplexuma

Júliusban és augusztusban fény- és audiovizuális kísérletek, illetve elektronikus zene keríti hatalmába a Várpalotán található elhagyatott, titokzatos inotai gyárkomplexumot.

Fotó: Besnyő Dániel

A 8-as főúton a Balatonra igyekezve, netalán onnan hazafelé, minden bizonnyal belefutottál már abba a titokzatosan távoli, elhagyatott gyárvárosba, ami Veszprémnél szegélyezi az utat.

A három kürtővel rendelkező, brutalista és indusztriális elemeket vegyítő épület, az Inotai Hőerőmű közel 50 évig szolgáltatott áramot a magyarországi elektromos hálózatba, bezárása óta pedig a Szárnyas fejvadász 2049 stábján, néhány kalandvágyó urbexesen és fotóson kívül nem léphetett be a területére senki. Eddig a pillanatig.

Fotó: Besnyő Dániel

Megannyi elhagyatott év után, 2022 júliusában és augusztusában a Centrum Production exkluzív audiovizuális eseménysorozata felpezsdíti az Inota Hőerőművet és mozaikokkal díszített Művelődési Házának épületét.

Először július 16-án, majd augusztus utolsó hétvégéjén lehetünk tanúi az élőben életre keltett képi és zenei kölcsönhatásoknak, a valós és digitális dimenziók összekapcsolásának.

blank
Fotó: Besnyő Dániel

A képzenei expedíciókon megismerhetjük az egymást inspiráló alkotói folyamatokat: a Žagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvözve hív látványos és emlékezetes időutazásra.

blank
Fotó: Besnyő Dániel

Az Inota Hőerőművet és a Művelődési Házat elsőként július 16-án nyitják meg a közönség előtt egy teljes napra, ezt követően pedig augusztus 26. és 28. között készül majd turnusosan látogatható fényinstalláció a kürtőbe.

Utóbbin a TÚRAJÓ séták résztvevői megismerhetik Inota történetét és kideríthetik, hogy hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben.

blank
Fotó: Besnyő Dániel

A program Facebook-oldalát ezen a linken, az eseményt pedig ITT találjátok.