3 varázslatos látnivaló a balatoni régióban borús napokra

Ha a balatoni nyaralás alkalmával egy borúsabb napon felfedeznétek a környéket, mutatunk néhány rejtett kincset, ami egész napos kikapcsolódást ígér.

Püspöki Palota Látogatóközpont és Kávézó, Sümeg

A sümegi várhegy lábánál álló csodálatosan felújított Püspöki Palota Látogatóközpont és Kávézó barokk ékszerdobozként várja az érdeklődőket. Megtekinthető itt a teljesen épen maradt házikápolna, Magyarország legnagyobb barokk kályhája, az egyik sarokban pedig felfedezhetünk egy sipkás udvari bolondot ábrázoló falképet is, aminek történetére a kiállítás derít fényt. De hasonlóan érdemes a festőrestaurátori munkák során előkerült napóleoni háborúkból megmaradt különleges graffitiket megkeresni az emeleti folyosó falain. A látogatóközpont kávézójának hangulatos teraszán időzve ráadásul a sümegi vár mesés kilátásában gyönyörködhetünk.

8330 Sümeg, Szent István tér 8.

Fotó: Gulyás Attila

Pipo várkastélya, Ozora

Filippo Scolari, ismertebb nevén, Ozorai Pipo különleges várkastélyát fedezhetitek fel, ha ellátogattok a Balatontól alig egyórányira található Ozorára. A szabályos négyzet alaprajzú, reneszánsz hangulatot idéző várárkos kastély kezdetben az itáliai városi palotákra emlékeztetett. A várkastélyba érkezve igazi lovagkori világ fogadja a látogatókat: megelevenedik itt a középkori élet, megtekinthető Pipo hitvesének hálószobája, a fegyvergyűjtemény a gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával, akárcsak a 17. századi főúri konyha, de bejárható a díszes trónterem és a reneszánsz ebédlő is.

7086, Ozora, Várhegy utca 1.

Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár

Középkori legendák övezik Somogyvárt és környékét, melynek egykori monumentális bencés apátsága több mint négy évszázadon keresztül adott menedéket a szerzeteseknek. A középkori Magyarország legnagyobb apátsága 1983 óta történeti emlékhely. A modern látogatóközpont interaktív kiállítása Szent László királynak állít emléket, de megtekinthetőek az ásatások során előkerült kőfaragványok is. A virtuális rekonstrukciók segítségével a látogató teljes képet kap a grandiózus épületegyüttesről, a romterületen álló kilátóból letekintve pedig láthatóvá válik az apátság egykori alaprajza.

8698 Somogyvár, Besliahegy 64.

A cikk a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ajánlásával készült.

További információ: nof.hu