Megmutatjuk, hogyan turbózhatjátok fel a már szinte klasszikusnak számító répatortát úgy, hogy mind ízvilágban, mind kinézetben extrább változatban kerüljön az asztalra idén húsvétkor.
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz)
A tésztához
- 240 g porcukor
- 10 g vaníliáscukor
- 230 g liszt
- 10 g sütőpor
- 0,4 kk szódabikarbóna
- 70 g durvára darabolt dió
- 2 nagy csipet só
- 1 púpos kk őrölt fahéj
- 3 tojás
- 2 dl étolaj
- 280 g reszelt sárgarépa
- 1 közepes alma
A csokis krémhez
- 50 g étcsokoládé (50%-os)
- 50 g tejcsokoládé
- 80 g habtejszín
- 20 g vaj
- 60 g Nutella
- 60 g mascarpone
A mascarponés krémhez
- 180 g mascarpone
- 100 g habtejszín
- 5 g habfixáló
- 50 g porcukor
- fél narancs héja és leve
- fél citrom leve
A dekorációhoz
- marcipán különböző színekben
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra; míg melegszik, elkészítjük a tésztát. Beleszitáljuk egy tálba a porcukrot, a vaníliáscukrot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Az almát lereszeljük és összekeverjük a reszelt répával, majd a tojásokat beleütjük egy tálba, és homogénra keverjük az olajjal.
- A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a tojásos keveréket, majd elkeverjük őket a reszelt almával és répával. Legvégül beleszórjuk a diót, majd spatulával elkeverjük.
- A tésztát beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe (kb. 30×37 cm-es), elsimítjuk, majd kb. 20 perc alatt addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
- Ha kész, lehűtjük, és 5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle kiszúróval. (Tipp: ha nem több kis tortácskát, hanem egy zsúrtortát szeretnétek, 3-4 darab korongot szúrjatok ki egy nagyobb átmérőjű kiszúróval.)
- Ezután bele is kezdhetünk a krémek elkészítésébe. A csokoládés krémhez felforraljuk a tejszínt, és az apróra vágott csokikra öntjük. Addig kevergetjük, amíg el nem olvadnak.
- Miután teljesen felolvadt, hozzáadjuk a vajat, a Nutellát és a mascarponét. Az egészet simára keverjük és hűtőbe tesszük, amíg egy sűrűbb, kenhetőbb krémet kapunk.
- A mascarponés krémhez összekeverjük a hozzávalókat és kihabosítjuk őket.
- Ezután jöhet a tortácskák összeállítása. Habzsákkal betöltünk két korongot, majd a tetejére is nyomunk a krémből. Díszítésnek répákat és tojásokat formálunk a marcipánból, amiket tálalás előtt ráhelyezünk a tortácskák tetejére.
Tipp: Azért, hogy a maradék tészta és krém se menjen kárba, készítsetek belőlük pohárkrémeket!
A receptet köszönjük Gál Melániának!