Egyszerű, de mutatós sütemény az ünnepi asztalra: Húsvéti minitortácskák

Megmutatjuk, hogyan turbózhatjátok fel a már szinte klasszikusnak számító répatortát úgy, hogy mind ízvilágban, mind kinézetben extrább változatban kerüljön az asztalra idén húsvétkor.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz)

A tésztához

  • 240 g porcukor
  • 10 g vaníliáscukor
  • 230 g liszt
  • 10 g sütőpor
  • 0,4 kk szódabikarbóna
  • 70 g durvára darabolt dió
  • 2 nagy csipet só
  • 1 púpos kk őrölt fahéj
  • 3 tojás
  • 2 dl étolaj
  • 280 g reszelt sárgarépa
  • 1 közepes alma

A csokis krémhez

  • 50 g étcsokoládé (50%-os)
  • 50 g tejcsokoládé
  • 80 g habtejszín
  • 20 g vaj
  • 60 g Nutella
  • 60 g mascarpone

A mascarponés krémhez

  • 180 g mascarpone
  • 100 g habtejszín
  • 5 g habfixáló
  • 50 g porcukor
  • fél narancs héja és leve
  • fél citrom leve

A dekorációhoz

  • marcipán különböző színekben

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra; míg melegszik, elkészítjük a tésztát. Beleszitáljuk egy tálba a porcukrot, a vaníliáscukrot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Az almát lereszeljük és összekeverjük a reszelt répával, majd a tojásokat beleütjük egy tálba, és homogénra keverjük az olajjal.
  2. A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a tojásos keveréket, majd elkeverjük őket a reszelt almával és répával. Legvégül beleszórjuk a diót, majd spatulával elkeverjük.
  3. A tésztát beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe (kb. 30×37 cm-es), elsimítjuk, majd kb. 20 perc alatt addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
  4. Ha kész, lehűtjük, és 5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle kiszúróval. (Tipp: ha nem több kis tortácskát, hanem egy zsúrtortát szeretnétek, 3-4 darab korongot szúrjatok ki egy nagyobb átmérőjű kiszúróval.)
  5. Ezután bele is kezdhetünk a krémek elkészítésébe. A csokoládés krémhez felforraljuk a tejszínt, és az apróra vágott csokikra öntjük. Addig kevergetjük, amíg el nem olvadnak.
  6. Miután teljesen felolvadt, hozzáadjuk a vajat, a Nutellát és a mascarponét. Az egészet simára keverjük és hűtőbe tesszük, amíg egy sűrűbb, kenhetőbb krémet kapunk.
  7. A mascarponés krémhez összekeverjük a hozzávalókat és kihabosítjuk őket.
  8. Ezután jöhet a tortácskák összeállítása. Habzsákkal betöltünk két korongot, majd a tetejére is nyomunk a krémből. Díszítésnek répákat és tojásokat formálunk a marcipánból, amiket tálalás előtt ráhelyezünk a tortácskák tetejére.

Tipp: Azért, hogy a maradék tészta és krém se menjen kárba, készítsetek belőlük pohárkrémeket!

A receptet köszönjük Gál Melániának!