A saláta, mint főfogás? Nem lehetetlen!

A legtöbben úgy gondolják, hogy a saláta a köretekhez sorolható, amelyet többé-kevésbé fogyasztanak húsételek, egytálételek mellé. Sokak épp ezért sajnálják a diétázókat, hiszen elképzelni sem tudják, hogyan lehet jóllakni néhány darab zöldségtől.

Pedig a saláta elkészíthető úgy is, hogy laktató, tartalmas és finom legyen! Csupán azon múlik minden, hogy megtaláljuk a megfelelő hozzávalókat.

De vajon hogyan lehet a saláta több, mint egy egyszerű köret? Mutatjuk a titkát!

Nem csak zöldségekből áll

Itt az ideje lerombolni az egyik leggyakoribb tévhitet, mely szerint a saláta kizárólag zöldségekből, esetleg gyümölcsökből áll. Ez nincs így!

Bár igaz, hogy a zöldségek adják a saláta alapját, önmagukban ezekkel nehéz jóllakni. Akármennyire is egészségesek és gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, az emberi szervezetnek szüksége van egyéb fontos anyagokra is, mint például fehérjére, szénhidrátra, bizonyos féle zsírokra.

Ahhoz, hogy ezeket is bejuttassuk testünkbe, érdemes olyan plusz összetevőkkel megspékelni a salátánkat, mint például húsok, sajtok, magvak, tojás, különféle öntetek. Ezek azok, amelyek igazán tartalmassá teszik az ételt, és ennek köszönhetően válhat teljes értékű fogássá, amely hosszú órákig eltelíthet minket.

Ha unod a hagyományos hozzávalókat

Ha valaki rendszeresen fogyaszt salátát, már bizonyára unja a hagyományos összetevőket. Nem csoda, hiszen egy idő után valóban könnyű kifogyni a kreativitásból, az étel pedig monotonná, unalmassá válik.

Szerencsére ezt elkerülhetjük azzal, hogy extra összetevőket is hozzáadunk a salátánkhoz! A hagyományos csirkemell helyett használhatunk például kacsamellet, rákot, halat, bacont. A trappista és mozzarella helyett jöhet például feta sajt, parmezán, kéksajt, cheddar vagy grill sajt. De akár néhány gyümölcsöt is hozzáadhatunk a zöldségekhez, a határ a csillagos ég!

Jó hír, hogyha nem szeretnénk ennyit vesződni, akkor egy salátabárba betérve is kipróbálhatunk egy-egy újdonságot. A szegedi Zöldlevelecske Salátaműhely kínálatában a hagyományos saláták mellett extra finomságokkal felturbózott verziókat is találhatunk.

Egyéb hasznos tippek

Ha ez még mindig nem lenne elég, hoztunk még néhány tippet a salátakészítéshez:

  • Ha szereted a különféle magvakat, akkor ezeket se hagyd ki! Némi dió, kesudió, fenyőmag, mandula vagy mogyoró remekül kiegészítheti a salátát.
  • Ha egészséges és finom öntetre vágysz, szintén otthon érdemes elkészíteni. Az interneten számtalan recept található, amely a segítségedre lehet.
  • Némi só, bors, olaj vagy ecet, mint fűszerezés szintén új szintre tudja emelni a saláta ízét. Ne hagyjuk ki ezeket sem!

Ha tehát eddig azt gondoltuk, hogy a saláta csupán köretként fogyasztható, itt az ideje kipróbálni, mint főfogás! Csak ne feledkezzünk meg azokról a hozzávalókról, amelyek finommá, laktatóvá és élvezetessé teszik ételünket.