Új, környezettudatos városnegyed születik a XIII. kerület elhanyagolt részén

A XIII. kerületi Láng Gépgyár egykori, a Vizafogó utca, a Cserhalom utca, a Turbina utca és a Váci út által határolt nyolchektáros területén alakítanak ki új, egyedi mikroklímájú, közparkos városnegyedet.

Látványterv: Paulinyi & Partners

Rozsdaövezeti terület újjáélesztésére eddig még nem volt példa Budapest történelmében, ezért a rozsdaövezeti program keretében megvalósuló fejlesztés első igazi mérföldköve a Láng Gépgyár területének újjáélesztése. A program fő célja, hogy Budapest elhanyagolt, de értékes és jól megközelíthető területein új lakó- és munkakörnyezeteket alakítson ki. A program emellett a főváros terjeszkedésének megállítására is figyelmet fordít, a figyelem középpontjába helyezve így rehabilitációra szoruló, mégis értékes és központi helyszíneket, példának okáért a Láng Gépgyár területét.

Látványterv: Paulinyi & Partners

A nyolchektáros területen a jelenlegi tervek szerint egy kéthektáros közpark is kialakításra kerül. Emellett közel 136 ezer nm-en lakóépületek, 133 ezer nm-en irodaházak, 16 ezer nm-en pedig egy 250 szobás, négy csillagos vagy négy csillag superior minősítésű hotel, a földfelszín alatt parkolók kapnak majd helyet. Minden fejlesztéssel, innovációval, okosotthon-megoldással és megújuló energia kihasználásával egy egyedi mikroklímájú és környezettudatos városnegyed létrehozására törekednek.

blank
Látványterv: Paulinyi & Partners

A jelenlegi koncepció szerint a város felől a Láng-negyedbe érkezőket lépcsőzetesen emelkedő épületegyüttes fogadja majd és annak érdekében, hogy az új városrész harmonikusan illeszkedjen a főváros szövetébe, az épületek csak a terület északi részén érik majd el a 65 m-es magasságot. A területen lévő műemléki védettséget élvező csarnok épületét természetesen meghagyják és beillesztik azt a megújult környezetbe. A hiánypótló funkciókkal a város és a városiak életébe színt hozó projekt a tervek szerint 2026-ban fejeződik majd be.