8000 négyzetméter zöldfelülettel születik újjá a Városháza Park

Az V. kerületi Városháza előtt jelenleg parkolóként használt területen alakítják ki Budapest új, nyitott és zöldfelületben gazdag főterét.

Látványterv: Lépték-Terv Tájépítész Iroda

A Városháza Park megújítására kiírt pályázatot nagy érdeklődés övezte: a szakmai bírálóbizottság 19 pályaműből választotta ki a Lépték-Terv Tájépítész Iroda nyertes pályázatát.

Budapest új és nyitott főterén a tervek szerint parkosított agorát alakítanak ki, ami lehetővé teszi majd, hogy egy új találkozási pont, egy pezsgő és aktív közéleti színtér jöhessen létre.

Látványterv: Lépték-Terv Tájépítész Iroda

Külön jó hír, hogy a zöldfelületben igen gazdag, a szomszédos terekhez szervesen kapcsolódó új téren megőrzik a már meglévő fákat, de sor kerül majd újak telepítésére is.

Annak érdekében, hogy a Városház Park lehessen Budapest új zöld főtere, ezért 8000 négyzetméter zöldfelülettel gazdagítják Budapest szívét. A kialakított területen továbbá érvényesülni fog a szivacsváros koncepció feltétele, vagyis a környezettudatosság jegyében helyben hasznosítják majd a csapadékvizet.

Látványterv: Lépték-Terv Tájépítész Iroda

Nem titkolt szándék az sem, hogy a budapestiek új találkozóhelyét szeretnék itt megteremteni, mely a jövőben rendezvények helyszínéül is szolgál majd: a Budapest Galéria, a Merlin felújított épülete és a Városháza megnyitott földszinti tereinek együttese egy új kulturális teret hoz létre a belváros szívében.

Látványterv: Lépték-Terv Tájépítész Iroda

A megújult Városháza Parkot a tervek engedélyeztetését követően várhatóan 2024-ben vehetik birtokukba a fűben üldögélő, árkádok közt sétáló városlakók, a Városháza Károly körúti homlokzatának felújítása, és a Merlin épületének elkészültét követően.

Forrás: varoshazapark.budapest.hu