Vadregényes tóval újul meg Buda legidősebb közkertje

Zöldebb, rendezettebb és nem utolsó sorban minden korosztály igényét kielégítő parkként újul meg Buda szíve-lelke és egyben első közkertje, a Városmajor.

Látványterv: Fürjes Balázs Facebook-oldala

Buda első közkertje nem akármilyen múltra tekint vissza és az sem meglepő, hogy megannyi budai polgár kötődik ehhez a helyszínhez. Sokak mindennapjait határozza meg a Városmajor, melynek állapota az elmúlt évek alatt jelentősen leromlott.

Látványterv: Fürjes Balázs Facebook-oldala

Mivel a park több évtizede nem esett át átfogó felújításon, így ennek orvoslására a Városmajori Parkbarátok Egyesületével szoros együttműködésben januárban tervpályázatot írtak ki. 14 pályázóból ezúttal egy kizárólag hölgyekből álló tervezői csapat, a Pápai Veronika vezette OpenSpace tájépítésziroda és a Deicler Jakab Építész Stúdió nyert el a pályázatot.

blank
Látványterv: Fürjes Balázs Facebook-oldala

A megújulás jegyében gondozott zöldfelületekben gazdag, rendezett, felhasználóbarát, minőségi, sportolásra alkalmas, kutyafuttatóval és modern utcabútorokkal ellátott zöld szigetet hoznak létre Buda szívében.

Az új Városmajorban ennek megfelelően lesz természetközeli pihenőkert, játszótér, közösségi sportpálya, ligetes napozórét, de a látványtervek is jól mutatják, megjelenik majd a parkban a víz is, egy piknikezésre alkalmas tó, a Városmajori templom szomszédságában.

blank
Látványterv: Fürjes Balázs Facebook-oldala

Hogy az itt élők a jövőben a lehető leginkább a magukénak érezhessék majd a parkot és mindenki megtalálhassa itt a számításait, így tematikus parkrészekkel gondolják újra a Városmajort. A tervek a pihenés és kikapcsolódás mellett szeretnék megteremteni az önfeledt és biztonságos játék lehetőségét is, így a környék legváltozatosabb, több korosztályt is megszólító játszóterét hozzák majd létre, a családok kényelmét és komfortját maradéktalanul kielégítve.

blank
Látványterv: Fürjes Balázs Facebook-oldala

A tervek mindemellett újragondolják a Városmajor mostani úthálózatát, belső ösvényeit annak érdekében, hogy könnyen megközelíthető legyen gyalogosok, kerékpárosok, de még mozgáskorlátozottak számára is.

A belső úthálózat újragondolása lehetőséget teremt majd, hogy új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat alakíthassanak ki a szomszédos Vérmezővel. De könnyebben lehet majd megközelíteni a parkot a fogaskerekű, a János kórház és a Szilágyi Erzsébet fasor felől is.

blank
Látványterv: Fürjes Balázs Facebook-oldala

A megújult Városmajorban a kutyások számára pedig valóságos kutyás élményparkot alakítanak ki, modern és minőségi futtatót külön a kisebb és külön a nagyobb testű kutyák számára.

A 3,5-4 éven belül újjászülető park 15 ezer négyzetméter zöldfelülettel újul meg, szakaszosan annak megfelelően, hogy a Városmajor egy része mindig használható maradhasson.

Forrás: Fürjes Balázs Facebook-oldala