9 új megjelenésű könyv a karácsonyfa alá, aminek sokan örülnének

A könyv mint karácsonyi ajándék sosem megy ki a divatból, viszont van, hogy bonyolultabb kiválasztani a megfelelő kötetet, mint elsőre gondolnánk. Az új megjelenésű könyvekkel nehezebb mellélőni, hiszen kevesek könyvespolcán csücsülnek még ott, így közülük választottuk most ki a kedvenceinket.

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Fábián Janka legújabb regénye visszarepít a XIX. századi Balatonfüredre, ahol két fiatal lány életének alakulását követheti nyomon az olvasó a reformkorra jellemző pezsgő mindennapok leforgása alatt. Györöky Kálmán egyedül, sajátos módszerekkel neveli kislányát, Ilkát a füredi domboldal egyik villájában, akire a helybéliek ferde szemmel néznek a kor elvárásainak nem megfelelő neveltetése miatt. A talpraesett Ilka mégis szoros barátságot köt Balatonfüred egyik legnagyobb presztízsű családjának lányával, a néhány évvel idősebb Krisztinával.

Bödőcs Tibor: Mulat a manézs

Harmadik könyvében kemény, cirkuszi köntösbe bújtatott rendszerkritikát fogalmaz meg Bödőcs Tibor. A fájdalmasan valóságos, ugyanakkor szórakoztató történet Hettikánia cirkuszbirodalmába kalauzol el minket, ahol éppen Luigi King uralkodásának 30. évfordulóját készülnek megünnepelni. Ahogy arra számítani lehet, az erősen szatirikus regényt bravúros nyelvezet, valamint szuggesztív költői képek jellemzik.

Dezső András: Fedősztori

Dezső András oknyomozó újságíró két, nagy sikert arató regénye után (Maffiózók mackónadrágban, Magyar kóla) újabb, a közvélemény elől módszeresen eltitkolt témáról rántja le a leplet: ezúttal magyar kémek és titkosszolgálatok rejtett világába enged betekintést. A felépítésében novellagyűjteményeket idéző könyvben egykor szigorúan titkos, rekonstruált kémtörténetekről olvashatunk, főszerepben Magyarországon időző terroristákkal, kettős életre kiképzett hírszerzőkkel és fantomszemélyiségekkel.

blank

Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám

Szintén idén jelent meg Náray Tamás önéletrajzi ihletésű regénye, Az utolsó reggel Párizsban c. nagyregény folytatásaként is értelmezhető Volt egyszer egy varrodám, amelyben a főszereplő Dárnay Dávid virágzó vállalkozásáról és annak lezárásról olvashatunk. A magával ragadó cselekmény mellett Náray legújabb könyve egyszerre szól a hatalommal való visszaélésről, véleménynyilvánításról a 21. században, valamint az emberi jellemről.

blank

Természet_Védelem_Itthon

Az idén novemberben megjelent hiánypótló Természet_Védelem_Itthon című könyvet az Aktív Magyarország és a National Geographic közös, a magyar természetvédelem sikereiről szóló cikksorozata inspirálta. Az ifj. Vitray Tamás szerkesztette könyv 227 oldalon keresztül mesél hazánk védett állatfajairól, amilyen például az aranysakál, a szürke farkas, a parlagi sas és az őstulok. Az érzékletes leírásokat számos érdekesség és gyönyörű természetfotók egészítik ki, valamint minden állatcsoporthoz Winkler Róbert újságíró fűzött szellemes anekdotát.

blank

A Libri karácsonyi kötetei: Szindbád és A gólyakalifa

A Libri 2019 karácsonyán indította el ünnepi könyvsorozatát, amelyben híres magyar írók műveit adják ki új, limitált kiadásban. Idén Krúdy Gyula Szindbádja és Babits Mihály A gólyakalifa című regénye jelent meg díszkötetben, hogy a decemberi hónapban kissé kiszakítsa az olvasókat az ünnepi rohanásból. Ehhez tökéletes olvasmány mindkét, hangulatában eltérő kötet, amely afféle álomban szőtt valóságként varázsol el bennünket.

blank

Na még mit nem?! – Halott Pénz: Történetünk, hajtól szívig

A Halott Pénz tetemes rajongótáborának tagjai oda meg vissza lesznek az Athenaeum kiadásában megjelent Na még mit nem?! című könyvért. A november vége óta kapható kötet egyedülálló módon fedi fel a zenekar mind a hét tagjának nyilvánosság elől gyakran eltitkolt életének részleteit. Felelevenítik, honnan indultak és hogyan jutottak odáig, hogy egy ország énekelje velük dalaikat, és talán arra is választ kaphatunk, mi sikerük titka.

blank

Ethan Hawke: A sötétség ragyogó sugara

A forgatókönyvíróként és színészként is világhírű Ethan Hawke közel húsz év után jelentkezik új regénnyel, amely voltaképp a színház világához írt szenvedélyes szerelmes levél. A történet középpontjában William Harding színész áll, akinek házassága összeomlóban, de ő még reménykedik a békülésben. Ügyetlenül és időnként komikusan próbálja helyreállítani romokban heverő életét – elsősorban whiskyvel és szexszel. Ám egy szerepálom valódi esélyt kínál számára: ifjabb Henry Percy komoly kihívást jelentő karakterét játszhatja el a IV. Henrikben. A darabot egy zseniális rendező viszi színpadra, és minden idők egyik legfelvillanyozóbb, valamint legnarcisztikusabb Falstaffja játszik benne…

blank