Pazar látványterveken Zugló új, élhető és okos városközpontja

Egy emberléptékű, élhető, okos, fenntartható és nem mellesleg vadonatúj városközpontot terveznek Zugló központjába, a Bosnyák utca és Rákospatak utca által határolt területre.

Látványterv: ZVK Projekt Iroda

A tervek alapján új városközpontot hoznak létre Zugló centrumában, a Bosnyák utca és a Rákospatak utca által határolt területen. Az impozáns látványtervek is jól tükrözik, hogy egészen új városrész születik majd a XIV. kerületben, a munkáltok megkezdéséig ráadásul nem is kell olyan sokat várnunk, hiszen jövő év elején, 2022-ben rajtol el a projekt, befejezését pedig 2029-re ígérik.

Látványterv: ZVK Projekt Iroda

Ez az újraálmodott városközpont pedig igyekszik majd lépést tartani Zugló zöld szemléletével, a modern trendekkel, a fenntarthatósággal és az energiahatékonysággal. Ennek megfelelően 35 ezer négyzetméternyi közösségi zöldterületről, új parkokról és közterekről, zöld sétányok létesítéséről szólnak a hírek, de megújuló energiaforrásokkal működtetett irodaházak, kereskedelmi- és lakóépületek is épülnek, amik felveszik a versenyt a hagyományos energiaellátású épületekkel szemben.

Látványterv: ZVK Projekt Iroda

A területen megnövelik a gyalogosövezeteket, új mélygarázs épül, új bicikliutak szelik majd át a területet és hoznak létre új kapcsolatokat a kerületek között. 900 fa ültetésével, a Rákos-patak természetes ökoszisztémáját is felhasználva egy stabil zöld gerincet kívánnak létrehozni, a meglévő értékeket, gondolva itt a Bosnyák téri piacra és a templomra, természetesen megőrzik.

Az új városközpont tervezéséért egy igazi sztárépítésziroda, a Zaha Hadid Architects felel, aminek nevéhez a londoni olimpiára épült Aquatics Center, a BMW lipcsei központi épülete, illetve az Oxfordi Egyetem egyik épületének tervezése is fűződik.

Forrás: zuglo.hu