Sötétben világító kerékpárutakat festenek fel országszerte

Tavaly kísérleti jelleggel világító festékkel borították be az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszának egy részét Esztergomnál. A projekt olyannyira bevált, hogy idén novemberben több helyszínen világító útburkolati jeleket festenek fel.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Facebook

2020 októberében az Eurovelo 6 kerékpárút kivilágítatlan esztergomi szakaszát figyelemfelkeltő fényfestéssel látták el annak érdekében, hogy a közvilágítással nem rendelkező utakat biztonságosabbá tegyék.

A kerékpárutat fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcsével borították be, amelynek sajátossága, hogy a nap fénye feltölti, így a kezelt felület világít a sötétben.

Az egyéves próbaidőszak pozitív tapasztalatainak fényében úgy döntöttek, még idén novemberben országszerte 11 helyszínen alkalmazzák a felfestést, ekképpen megvilágítva a vaksötétben kanyargó kerékpárutakat és autóutakat.

Öt további megyében, különböző földrajzi viszonyok között tesztelik tovább a fényfestés időtállóságát. Összesen nyolc kerékpárút és két autóút kap fényfestést idén novemberben:

  • kerékpárutak: a Fertő tó partján, Tihanynál, Cegléd–Nagykőrös, Tát–Nyergesújfalu, Vác–Sződliget, Zalaegerszeg–Zalalövő és Zebegény–Nagymaros között
  • autóutak: a 4-es főút vecsési szakaszán és a 710-es főúton, a Balatonfűzfő–Papkeszi körforgalomnál