10 lenyűgöző látnivaló a Tisza-tónál, amit nem érdemes kihagyni idén nyáron

A Tisza-tavi kerékpárút jelentős része a gátkoronán vezet végig, sík terepen, közvetlenül a Tisza-tó festői szépségű tájai mellett. A bringatúra két részre osztható: egy kis körre és egy nagy körre, de sűrűbb megállókkal kisgyermekes családok is bátran nyeregbe pattanhatnak és akár eltölthetnek a egy hosszú hétvégét az idén 50 éves Tisza-tónál, amely a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság része és szintén az 50. születésnapját ünnepli. Mutatjuk, mely látnivalókért érdemes beiktatni egy megállót!

Tisza-tavi bakancslista

1. Tisza-tó Expresszel érkezni a bringánkkal Tiszafüredre.
2. Körbetekerni a Tisza-tavat.
3. Felfedezni a víz alatti csodavilágot a Tisza-tavi Ökocentrumban.
4. Zegzugos nádasokban evezni a három vízi kilátó egyikéhez.
5. Szelfizni a Poroszló-Tiszafüredet összekötő biciklishíd hullámainál.
6. Madárles a tiszavalki madárrezervátumban.
7. Tündérrózsák között evezni a Göbe-tavon.
8. Megkóstolni a sulyomcsokit és a haltepertőt.
9. Megismerni a kérészek és a Tisza-tó élővilágát a Tiszavirág tanösvényen.
10. Bekukucskálni a halak titkos életébe a kiskörei hallépcsőnél.
11. Cölöpökön sétálni a víz felett a Tisza-tavi vízisétányon.

Tiszavirág tanösvény és Pákász tanösvény

Egy rövid csónakázással közelíthetjük meg a tanösvényeket, majd a pár kilométeres séta során megismerhetjük a tiszavirágok életét és fejlődését. A mesébe illő Göbe-tavon megcsodálhatjuk a tündérrózsákat, a Pákász tanösvényen pedig a tiszai halászok életébe nyerhetünk bepillantást. A ladikba szállás előtt érdemes a túrázóknak kikészített gumicsizmákra váltani!

Fotó: Aktív Magyarország

Abádszalóki-medence

A Tisza-tó egyik legkisebb medencéjének természeti adottságait tekintve olyan, mintha eleve a vízisportokhoz tervezték volna. Az Abádszalóki-medence számos csatornát, nádas szigeteket és egy gyönyörű belső tavat is rejt, így a vízitúrázók számára sok látnivalót tartogat. Mindezek mellett a kiépített abádszalóki strand büszkélkedhet a Tisza-tó legnagyobb homokos partjával, ahol az élménycsúszda mellett jetski, banán, vízibicikli és bob várja a látogatókat.

Hallépcső, Kisköre

Európa legnagyobb ökológiai folyosója közvetlenül a kerékpárút mellett helyezkedik el és 2014 óta természetes biztosít átjárást az itt élő halállománynak. A tó és az alvíz vízszintje közötti különbséget a csatorna 37 bukó segítségével hidalja át. A látogatók számára kialakított, ablakszerű monitoringhelyiségben beleshetünk a halak birodalmába.

A közelben található Lábasház kilátót is érdemes útba ejteni. – Fotó: Aktív Magyarország

Sarudi-medence

Ez a tó legnagyobb, nyílt vizű medencéje, valamint a vízisportok ideális terepe. Kezdőknek a Sarudi-öblöt és a strand környékét javasoljuk, míg a haladók számoljanak azzal, hogy a medence nyílt vízi területén hullámzást keltő sporthajókkal találkozhatnak. Tapasztalt vízitúrázók igazán élvezni fogják az V. öblítőcsatornán keresztül, a Tisza Aranyosi-szigetéig tartó gyönyörű útvonalat.

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A Tisza-tó őshonos állatokat bemutató turisztikai központja szórakoztató módon tárja a látogatók elé a térség természeti kincseit. Itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere, amely víz alatti csodavilágával különleges, természetközeli élményt nyújt. A főépület melletti szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, a tájház, halászskanzen és baromfiudvar révén pedig valóságos időutazásban lehet részünk.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Poroszlói-medence

Változatos vízfelületekkel vár a Poroszlói-medence, ahol csatornákat, kis holtágakat és nagyobb vízfelületeket is bebarangolhatunk. Számos halfaj és vízinövény él a térségben, az Óhalászi-Holt-Tisza például a gyönyörű tündérrózsák egyik legnagyobb hazai lelőhelye. A holtágakban, a sok nádassziget között kezdő és haladó vízitúrázók egyaránt változatos kirándulásokat tehetnek.

Tisza-tavi vízisétány és tanösvény, Poroszló

A másfél kilométeres tanösvény cölöpökre épült pallókon keresztül vezet a Tisza-tó varázslatos világába. Két madárvártát, egy megfigyelőtornyot, illetve három szigetet is bejárhatunk itt, melyekhez a Fűzfa kikötőből induló hajójáratokkal lehet eljutni. Az ösvényen információs táblák és szakképzett túravezetők segítenek, hogy jobban megismerhessük a környező tájat.

Vízikilátók, Poroszlói-medence

Az elmúlt években három új kilátóval gazdagodott a Poroszlói-medence, melyek kizárólag vízi úton látogathatók. A Bölömbika, a Fattyúszerkő és a Küszvágó csér kilátó olyan jellegzetes, védett madárfajok nevét viseli, melyekkel kis szerencsével a helyszínen is találkozhatunk. A kilátókat legkönnyebben a poroszlói, az újlőrincfalvai, a sarudi vagy a tiszaörvényi kikötőből közelíthetjük meg.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Madárrezervátum, Tiszavalki-medence

A Tiszavalki-medencében található madárrezervátumban olyan, mintha egy esőerdőben járna az ember. A rezervátum szigorúan védett természeti érték, amit csak vízi úton lehet megközelíteni, leginkább kenuval vagy vezetett vízitúrák során, csónakkal. A költési idő nyugalma érdekében február 1. és június 15. között a park egyes területei nem látogathatóak!

Tiszafüredi-medence

Ideális vízitúraterep lehet számunkra a tiszafüredi Örvényi-morotva. Sűrű csatornahálózata, vadregényes szigetvilága, holtágai és vízbe lógó erdői kis területen helyezkednek el, így akár egy nap alatt is könnyedén bejárhatjuk. A tiszafüredi Holt-Tisza partján pedig egy homokos szabadstrand található, amely biciklis pihenőparkkal, éttermekkel, büfékkel, stégrendszerrel és a tó legnagyobb kutyastrandjával vár.

blank
A Poroszló–Tiszafüred kerékpárút, amely 2021-ben elnyerte az év kerékpárútja címet. – Fotó: Aktív Magyarország

Ha pedig már az összeset bejártátok, mutatunk néhány további programlehetőséget és látnivalót a környéken: