A Dunakanyar gyöngyszemeként tartják számon ezt az eldugott kis kápolnát

A Börzsöny nyugati szélén fekvő, alig pár száz fős településen áll Magyarország egyik legszebb Árpád-kori temploma, a Szent István-templom. Az egykori bányavárosban négy templom épült, de román stílusának köszönhetően ezt tartják a Dunakanyar gyöngyszemének.

A Dunakanyar gyöngyszeme, a Szent István-templom – Fotó: DRONE EYE photography

A dombtetőre épült templom egy része még a 13. század elején készült el, majd a tatárjárás után fejezték be a munkálatokat. Az épület köré jóval később, a 17. században épült magas kőfal, így maradt az évszázadok alatt teljesen ép állapotban, még a törökök sem bántották. A kőkerítésen belül, a templom körül egykor temető volt.

blank
A templom mögött terül el a Nagybörzsöny – Fotó: DRONE EYE photography

Habár az évek során többször is gazdát cserélt a protestáns és katolikus egyház között, ma már a római katolikus egyházhoz tartozik, és közkedvelt esküvői helyszínné vált.

Az épület tökéletes arányokkal rendelkezik, és bár a törökvészt érintetlenül túlélte, 1894-ben egy villámcsapás miatt három évig tatarozták.

A tökéletes arányok ellenére falai egy idő után annyira megsüllyedtek, hogy 1990-ben életveszélyesnek nyilvánították, de a Szent István Király Alapítvány támogatásával és Sedlmayr János tervei alapján sikerült helyreállítani.

blank
A Szent István-templom, felülről – Fotó: DRONE EYE photography

Jelentősen soha nem alakították át, így őrzi a korabeli, román stílus jegyeit. Erre utalnak a hatalmas ikerablakok, a félköríves tölcsérablakok és bejárat is. A templom szentélye pontosan kelet felé néz, külsejét pedig faragott kőfejek díszítik, ami a legenda szerint a tatárjáráskor legyőzött pogányok arcképeinek mása. A belseje teljesen egyszerű, belépés után sejtelmes hangulat fogad minket, a falakon pedig korabeli freskómaradványokat fedezhetünk fel.

blank
A különleges kápolna, háttérben a Nagybörzsöny – Fotó: DRONE EYE photography

A Szent István-templom egész évben, szerdától vasárnapig látogatható, előzetes bejelentkezés után.

Hétfő és kedd kivételével 10 óra és 16 óra között megtekinthető, a bejelentkezés miatt azonban ezeken a napokon 12 óra és 13 óra között nem látogatható. A templom kiválóan útba ejthető lehet egy börzsönyi kirándulás részeként.

Elérhetőség

Szent István-templom

2634 Nagybörzsöny, Petőfi utca

Nyitvatartás: szerda-vasárnap 10:00 - 16:00

Bejelentkezés: 06/30-494-84-28 vagy 06278-262

nagyborzsony.hu