Különleges őszi hangversenyekkel nyitja meg új évadát a Concerto Budapest

A Concerto Budapest az őszi évadban is a klasszikus és a kortárs zene páratlanul gazdag elegyét nyújtja, az évad dupla nyitókoncertjét szeptember 24-én és 25-én tartják a Zeneakadémián.

Concerto Budapest / Fotó: Valuska Gábor

Dupla évadnyitó koncert (2021. szeptember 24-25.)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is dupla koncerttel nyitja az évadot a Concerto Budapest a Zeneakadémián szeptember 24-én és 25-én, ahol a német virtuóz, a világ egyik legkiválóbb hegedűművészeként számon tartott Christian Tetzlaff lesz a zenekar vendége.

A nyitókoncerten hagyományosan kitüntetett szerep jut Bartók Béla zenéjének, és ez idén sem lesz másként: az első részben a zeneszerző fiatalkori hegedűversenye lesz hallható, és A csodálatos mandarin szvit zárja a programot. Megszólal egy keveset játszott Liszt-kompozíció is, a Két epizód Lenau Faustjából, s elhangzik majd Suk ritkán hallható gyönyörű g-moll fantáziája hegedűre és zenekarra.

A koncertek közül a második zártkörű esemény a zenekar „Hőskoncertek” sorozatának része, amelyet elsősorban a mindennapi hőseinknek, az egészségügyben dolgozóknak ajánlja a Concerto Budapest.

Christian Tetzlaff / Fotó: Giorgia Bertazzi

Szeptember végi zeneszó

Szeptember 30-án a Müpában Mūza Rubackytė lesz az együttes vendége. A kiváló litván zongoraművésznő Penderecki Feltámadás zongoraversenyét játssza majd a zenekarral.

A koncerten szerepel két jazzes Bernstein-mű: a szellemesen lendületes Candide-nyitánnyal kezdődik majd a műsor, megadva ezzel az est alaphangját, zárásként pedig a Szimfonikus táncok hangzik majd el a West Side Storyból, amely elénk idézi Maria és Tony tragikus szerelmének, meg a Cápák és a Rakéták gyilkos rivalizálásának történetét.

A programban egy igazi klasszikus, J. S. Bach d-moll kettősversenye is helyet kapott, nem is akármilyen előadásban: az eredetileg hegedűre komponált szólót Rácz Zoltán és Fábry Boglárka adják majd elő vibrafonon.

blank
Mūza Rubackytė / Fotó: Christine De Lanoe 

Hangversenyek októberben

A zenekar októberi koncertjein Szergej Krilovval és Jevgenyij Koroljovval is találkozhat majd a közönség, október 23-án pedig, egy nappal Liszt Ferenc születésének évfordulója után, nemzeti ünnepünkön hazánk zenéje előtt tiszteleg a Keller András vezette együttes a Magyar Kincsek Ünnepén. Az egész napos koncertsorozat a magyar kultúra sokszínűségét mutatja be a népi hangszerektől az operetteken át egészen a nagy szimfonikus darabokig. Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, csak néhányan a nap fellépői közül, a koncerteket Keller András mellett olyan kiváló karmesterek vezénylik, mint Bogányi Tibor és Hámori Máté.

blank
Keller András és a Concerto Budapest / Fotó: Hrotkó Bálint

November a Concerto Budapesttel

Novemberben elindul a nagysikerű Manó sorozat is, amely a 3-10 éves korosztálynak kínál zenei kalandozásokat.

November 13-án és 14-én a Budapest Music Centerben tartják a Hallgatás napját. A Concerto Budapest már hagyományos zenei maratonján a kortárs zenét és a klasszikus remekműveket helyezi merőben új megvilágításba, a közöttük keletkező teremtő kölcsönhatásra összpontosítva. A nyitott és elmélyült odafigyelés napja ez, amelyen új művek ősbemutatóira, többek között Balogh Máté, Csalog Gábor és Kondor Ádám műveinek legelső nyilvános bemutatójára is sor kerül. A rendezvény élő közvetítését az amerikai The Violin Channel is sugározza.

November végén a kétnapos Hallgassunk Brahmsot! sorozat a német romantikus zeneszerző különböző arcait mutatja be rendhagyó módon, fellép többek között az idén a neves Opus Klassik-díjjal jutalmazott zongoraművész, Elisabeth Leonskaja is.

blank
Elisabeth Leonskaja / Fotó: Marco Borggreve

Bővebb infó: concertobudapest.hu