Újra megrendezik a borimádók kedvenc ünnepét a Budavári Palota teraszain

Idén szeptember 23. és 26. között rendezik meg a fővárosiak kedvenc boros eseményét a Budavári Palota teraszain: jön a 30. Budapest Borfesztivál!

Fotó: Szigetváry Zsolt

1991-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország ikonikus borfesztiválja a Vörösmarty téren az akkor még csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt. Kezdetben szerények voltak a körülmények, félénken mosolyogtak egymásra a néhány standban helyüket kereső borászok és az újjászülető borkultúrát épp csak felfedezni kezdő borfogyasztó közönségük.

Ahogy az évek teltek, egyre erősödött az igény a minőség és a tudás iránt: elkezdtünk figyelni rá, hogyan fogjuk a borospoharat; mikor, melyik bort, milyen étellel, milyen hőmérsékleten bontunk; és hogyan ejtjük helyesen azokat a fránya francia kifejezéseket. Számtalan élményből raktuk össze, mit is jelent a borkultúra.

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Budapest Borfesztiválon kifinomult ízlést, bátorságot, trendet és a hagyomány tiszteletét tanultunk a borászoktól. Ők pedig fürkészve lesték az arcunkat egy-egy új tétel kitöltésekor, kikérték a véleményünket, hogy évről évre még szebb, még kiválóbb borokkal örvendeztethessenek meg minket.

Ahogy együtt változtunk a borokkal, az elmúlt 30 évben a szerény körülményeket pazar környezet, a félénk mosolyokat felszabadult szórakozás, az óvatosan alakuló kapcsolatokat mély barátságok váltották fel. A törzsközönség tudja, mit jelent szikrázó napsütésben romantikázva, perzselő kánikulában az árnyékot vadászva, vagy csípős esőben gumicsizmában egy faház oldalához simulva borozgatni, beszélgetni, örülni egymásnak.

Fotó: Szigetváry Zsolt

Évente 40-50 ezren élik át először vagy sokadjára a Borfesztivál felejthetetlen hangulatát. Hála az erős baráti kötelékeknek, a rugalmas és korrekt üzleti kapcsolatoknak és a kitartó borrajongóknak, a tavalyi, kicsit visszafogottabb kiadás után idén óvatosan ugyan, de újra koccinthatunk egymás egészségére a 30. jubileumi Budapest Borfesztiválon.

A Budapest Borfesztiválra a belépőjegyek 4990 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben az www.aborfesztival.hu-n. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2021-es VinAgora érmes pontszámot elért boraiból. A fesztivál zenei fellépőiről ITT találtok bővebb információt.

Fotó: Szigetváry Zsolt

Szeptember 17-én, pénteken délelőtt 11 órakor érdemes lesz figyelni a Facebook-oldalunkat, ahol 2 db páros belépőt nyerhettek, ha velünk játszotok. Bővebb infó hamarosan.

A jelenlegi hatályos kormányrendelet értelmében a 30. Budapest Borfesztivált kizárólag koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a felügyelete alatt lévő, 18. életévét be nem töltött személy látogathatja.