Piknikasztalokkal és napozóágyakkal újult meg Újbuda kihasználatlan Duna-parti szakasza

Augusztus elején röppent fel a hír, hogy a Valyónak köszönhetően Albertfalván valósulhat meg az első hullámtéri köztér. Jobb hét eleji hírt aligha tudnánk, mint hogy szeptember 5-i átadóját követően immár mindenki által birtokba vehető a Dunától egy karnyújtásnyira kialakított vadonatúj part.

Fotó: Valyo, város és a folyó

A Valyo törekvéseinek köszönhetően újabb gyöngyszemmel bővült a Duna-parti közösségi terek sora. Ideiglenesen és kísérleti jelleggel ugyan, de egy 400 méteres szakaszon alakítottak ki pihenőpartot az XI. kerületben, Albertfalván. A vadregényes Duna-parti szakaszon pedig megmutatják elképzeléseiket, hogyan is lehet egy elhanyagolt területből a „placemaking” térteremtés módszerével egy új kirándulási vagy épp kikapcsolódási célpontot létrehozni. Az effajta tértemetésnek a lényege, hogy a helyi adottságokat messzemenőkig figyelembe véve, kis léptékű beavatkozással alakítanak át egy területet és ezáltal töltenek meg új funkcióval.

Fotó: Valyo, város és a folyó

Már az elmúlt években is egyre nagyobb igény mutatkozott az ehhez hasonló kezdeményezésekre, Újbudán ráadásul eddig csupán a Kopaszi-gátnál volt lehetőség közvetlenül lesétálni a Dunához. Éppen ezért is kezdett egyeztetésbe a kerületi és Fővárosi Önkormányzat, hogy a Lágymányosi-öböltől délre, a kerület három kilométernyi Duna-partja – mely szinte ismeretlen és kihasználatlan – , a lehető legkreatívabban hasznosulhasson.

blank
Fotó: Valyo, város és a folyó

Az Árasztó úton tehát mostantól minden adott, hogy igazán különleges élményben lehessen részünk: ráláthatunk így a várost elhagyó, kiszélesedő Dunára, de piknikasztalok, napozóágyak és tűzrakóhelyek is szolgálják a kényelmünket, melyet legkönnyebben a kerékpárral tudunk megközelíteni.