Kihirdették az augusztus 20-i nemzeti ünnep és Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntése alkalmából idén 15. alkalommal megrendezésre kerülő ország tortája verseny 2021-es győzteseit.
Az ország tortája verseny 2022-es győzteseit itt találod:
A hagyományokhoz méltóan augusztus 20-tól lehet majd megkóstolni a díjazott tortákat, a Várkert Bazárban lévő Magyar Ízek Utcáján, illetve országszerte számos más cukrászdában, melyeknek listája augusztus 16-tól ezen a linken lesz elérhető.
Az ország tortája címet elnyerte 2021-ben:
Napraforgó (készítő: Fodor Sándor, Habcsók Cukrászda, Budapest)
Bár a készítőt, Fodor Sándort a Napraforgó ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született. Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával üdítő torta, míg a hűvösebb napokon – amikor melegebb ízekre vágyunk -, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet.
Csokoládés, ropogós talpon, búzalisztmentes, pirítottnapraforgó-őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.
Az ország cukormentes tortája címet elnyerte:
Beszterce rózsája (készítő: Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. A verseny nyertese az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli Beszterce rózsája torta lett, amiben a sárgabarack viszi a főszerepet.
A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, mely szeletenként 12,4 g szénhidrátot és 206,3 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlott, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.
Az „Egy a Természettel” címet elnyerte:
Nimród (készítő: Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, amin Füredi Krisztián Nimród névre keresztelt tortája győzedelmeskedett.
Az alkategóriába olyan új, kreatív sütemények nevezését várta az Ipartestület, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. A nyertes torta harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül passzolnak a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vaníliamousse.
A torták receptjei az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.