Új sport- és élményközpont nyitott Budapest szívében, az V. kerületben

A Belváros Önkormányzata sport- és élményközpontot alakított ki a Vadász utcában, amelyet a próbaüzem alatt minden belvárosi polgár ingyenesen kipróbálhat.

A V30 Belvárosi Sportközpont története az ezredfordulóra nyúlik vissza, amikor is megszűnt a korábban a Molnár utca 9. szám alatt működő uszoda. Így mintegy két évtizedes hiányt pótolva jelentette be 2017-ben Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere, hogy sportkomplexum létrehozásába kezd az Önkormányzat.

A Vadász utca 30. szám alatt található épületet, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervezte. A sportközpontban, az V. kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld, ökológiai szemlélet is megjelenik: a létesítmény alacsony energiafelhasználású, valamint saját termálkúttal és a tetőre telepített napelemparkkal rendelkezik.

A Belvárosi Sportközpont wellnessrészlege

Az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az épület energetikai rendszerében is.

A beruházás részeként az Önkormányzat 800 méter mély termálkutat fúratott, és sikerrel járt, az így felhozott termálvíz az épület fűtésére, a medencék vízének vízmelegítésére és nem utolsó sorban fürdőzésre is alkalmas.

A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35×19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó terasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

blank
A függesztett tanmedence

A Belvárosi Sportközpont 4 pályás, 25 méteres medencével, tanmedencével, termálvizes wellnessrészleggel, szaunákkal (finn, infra, bio), gőzkabinnal, jakuzzival, röplabda-, kosárlabda- és tollaslabdapályával, teqball asztalokkal, fitneszközponttal, sportstúdiókkal (jóga, aerobik, funkcionális edzés) és Budapest második legmagasabb mászófalával várja látogatóit, hivatalosan idén ősztől.

blank
Budapest második legmagasabb mászófala

Idén nyáron azonban megindul a vendégek bevonásával zajló, ingyenes próbaüzem, egyelőre szűk körben, kizárólag a belvárosiak közösségének részvételével.