50 év után bezár az Örs vezér tér ikonikus épülete, a Gomba

A hír igaz, mai nappal búcsúznunk kell egy újabb ikonikus budapesti épülettől, a népszerű találkapontnak számító Örs vezér téri Gombától.

Fotó: XIV. kerület – Zugló

Az 1971-ben átadott kör alakú épület éveken, évtizedeken át, de talán még ma is kiemelt találkozóhelyéül szolgált a fővárosi közönségnek. Nem másért mint jellegzetes alakjáért, hiszen az ikonikus és népszerű épületet képtelenség volt eltéveszteni.

Az épülő Gomba 1971-ben. Fotó: XIV. kerület, Zugló régi képeken

A ’70-es évekbeli épület a maga korában igazán modernnek számított és eredetileg forgalomirányító alközpontnak épült a megnövekedett utasforgalom és az ezekben az években kialakított új közlekedési csomópontok miatt. Ennek megfelelően felső szintjén forgalomirányító központ működött, alsó szintjén az utasokat kiszolgáló jegypénztárak kaptak helyet, az elmúlt években azonban már csak az utóbbiak működtek.

blank
A Gomba 1986-ban. Fotó: Budapest régi képeken

Most, 2021-ben azért döntött a bezárása mellett a BKK, mivel a koronavírus-járvány miatti csökkenő és átalakuló utasforgalom miatt szükségessé vált az eddig működő ügyfélközpontok és pénztárak hatékonyságának felülvizsgálata. Egyelőre nem tudni mi lesz az ikonikus épület sorsa, de ha egyet tehettek, ma még utoljára használjátok ki a lehetőséget és váltsátok meg jegyeteket vagy bérleteteket a jegypénztárakban, hiszen június 1-től vagyis holnaptól már nem lesz erre lehetőség.