Ismert színészek válnak a social média kommentjeinek és posztjainak magyar hangjává

Május 14-én reggel debütált a Katona József Színház új, Monológ c. videósorozata, amelyben ismert színészek szavalják el színházi monológ formájában a közösségi média szószátyárainak olykor humoros, máskor provokatív megnyilvánulásait.

Ónodi Eszter színésznő forgatás közben

A Monológ a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciója, amelyben a színház társulatának tagjai az interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el egy-egy színházi monológ formájában. A kilenc részből álló sorozat epizódjaiban a közösségi média ismert szereplőinek és névtelen megszólalóinak mondatai hangzanak el.

A Monológ szereplői a Katona József Színház társulatának sorozatokból, filmekből is jól ismert színészei. A sorozatban Borbély Alexandra, Dankó István, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Ónodi Eszter, Rujder Vivien, Tasnádi Bence, Mészáros Béla és Vizi Dávid influenszerek, kommentelők vagy épp rapperek szövegeit formálják át, rajtuk keresztül mutatkozik meg napjaink valóságának egy szelete.

Az egyes epizódok a közösségi média által uralt online világba nyújtanak betekintést, legyen szó hétköznapi köntösbe bújtatott reklámról, „gamernyelven” írt kommentekről, nőjogi szervezet tiltakozását kiváltó lakáshirdetésről, vagy éppen egy személyes tragédia megosztásáról.

Fontos kiemelni, hogy a cél nem paródiák készítése volt, hanem önmagukban is értelmezhető alkotások. Így lett például Kajdi Csaba videójából kocsmai monológ, vagy vers egy underground hip-hop szövegből.

A készítők az eredeti szerzőktől minden esetben engedélyt kértek a szövegeik felhasználására. Ezután a színészekkel közösen gondolkodva arra törekedtek, hogy a lehető legjobban lecsupaszítsák a szövegeket, lehámozzák róluk a szerzők személyiségét, a megjelenési felületét, és csak – komikus vagy drámai – monológként, feldolgozandó alapanyagként tekintsenek rájuk.

Ónodi Eszter például Sydney van den Bosch posztját keltette életre

A Monológ első három része május 14-én debütált a 24.hu-n. A további epizódok szombaton és vasárnap 10, illetve 18 órától láthatók, míg az utolsó két rész hétfőn és kedden délelőtt kerül ki a 24.hu-ra. A videók a premiert követően a Katona Youtube-csatornáján érhetők el.