A legfrissebb infók a nyitásra lázasan készülő Dürer Kertről

A tavaly év végén bezárt Dürer Kert tulajdonosai márciusban bejelentették, még idén új, budai helyszínen nyitnak ki. Kevesebb mint két hónap kellett a leleplezéshez, ami május elején érkezett: az új Dürer Kertnek a XI. kerületi BudaPart épülő városnegyed ad otthont, és jelenleg is lázas munkálatok folynak annak érdekében, hogy a kerthelyiség mihamarabb megnyithasson.

A Rio Budapest épülete, ahol az új Dürer Kert kialakításra kerül. Fotó: Varjas Ádám

A Dürer Kert a főváros kulturális életének egyik meghatározó szereplője immár közel 15 éve, mely a megállapodás keretében az új helyszínen egy nemzetközi színvonalú kulturális térként születhet újjá. Az 1000 fő befogadására képes nagy koncertterem, 300 fős kisterem és a kerthelyiség a BudaPart déli részén, a Lágymányosi-öböl partján, a Hengermalom út és az Öböl utca találkozásánál, az egykori Rio Budapest helyén kerül kialakításra, amivel egy nemrég felszabadult, jelenleg leromlott állapotú bérlemény kap teljesen új formát és funkciót.

A szórakozóhely szolid kerthelyiséggel nyitja meg kapuit a tervek szerint elsőként a drukkolni vágyók előtt. Lázas előkészületek folynak, annak érdekében, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit már kivetítőn kísérhessük figyelemmel immár a Duna-part szomszédságában kialakított Dürer kertteraszán. A hangszigetelt termek fokozatosan nyitnak majd meg, de már idén nyáron is kisebb akusztikus koncertekkel és fesztiválokkal csábítják majd ide a pesti és budai közönséget, mindamellett, hogy szeretnék kihasználni az új hely adottságait is, így a Lágymányosi-öböl érintett szakaszán úszószínpad kialakítását is tervezik.

Ahogy beharangozó bejegyzésükben írták, a Dürer Kert üzemeltetői a víz- és természetközeliség, valamint a régi helyszín méretét meghaladó lokáció miatt döntöttek a BudaPart mellett. Munkájukkal igyekeznek kutyabarát, rendben tartott környezetet kialakítani az ide látogatóknak, mindent megtesznek, hogy rehabilitálják az eddig elhanyagolt zöld területet, de együttműködés is körvonalazódik annak érdekében, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség horgászai továbbra is használhassák majd az érintett partszakaszt. Azt ígérik, mindent megtesznek azért, hogy átültessék a régi Dürer hangulatát az új helyre és hogy az ide érkezők is megtapasztalhassák a munkatársak által már „Buda Zuglójaként” emlegetett kulturális lökettel nem spóroló hely légkörét.