Virtuális színpadon rendezik meg a Müpa új fesztiválját

Május 7. és 24. között első alkalommal és rendhagyó formában kerül megrendezésre a Müpa új fesztiválja, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. Izgalmas és színes programkínálata, világsztárokkal és ősbemutatókkal sűrűn tűzdelt műsora valódi összművészeti édenkertnek ígérkezik.

Kelemen Kvartett – Fotó: Ora Hasenfratz

Rövidesen elrajtol a Müpa új fesztiválja, az első ízben, online térben megvalósuló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, amelynek során több mint két héten át kiválóbbnál kiválóbb fellépők adják át egymásnak a virtuális színpadot. Az ingyenes összművészeti eseménysorozat közvetítéseibe bekapcsolódó, művészetre éhes érdeklődők tehát világsztárok, ősbemutatók és rendhagyó, mégis színes szuperprodukciók részesei lehetnek a programsorozat keretében.

Művészet határok nélkül

Ugyan a fesztivált az idei Bartók-évforduló hívta életre, és teljesen magától értetődő, hogy a programban Bartók-művek is helyet kaptak, ugyanakkor a Bartók Tavasz sokkal inkább a névadó szellemiségét és szemléletét kívánja közvetíteni, azt a kulturális és művészeti, hazai és nemzetközi sokszínűséget, mely a 20. század egyik legnagyobb magyar komponistájának egy gyakorta idézett gondolata szerint térben és időben is végtelen. A fesztivál éppen ezért nem csupán a zeneszerző alkotásaira fókuszál, hanem sokszínű produkciókon keresztül szeretné megmutatni a művészet, határokat lebontó erejét. A Bartók Tavasz tehát nem kevesebbre vállalkozik, minthogy rendhagyó rendezvényén keresztül invitálja üdítő szellemi kalandozásra a kultúrára kiéhezett közönséget.

Filarmonica della Scala – Fotó: Teatro alla Scala

Komolyzenei csemegék

A fiatal és rendkívül ambiciózus karmester, Vaszilij Petrenko a Royal Philharmonic Orchestra élén, a Royal Albert Hall színpadáról, míg a régizene doyenje, John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir az oxfordi Sheldonian Theatre-ből köszöntik majd a nézőket. Mindeközben a historikus operajátszás egyik legelismertebb tekintélye, René Jacobs és a Kammerorchester Basel a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterméből fog bejelentkezni, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala pedig egyenesen Olaszországba repíti a közönséget. Hogy a Bartók Tavasz fesztivál semmiképp se szenvedjen hiányt bartóki művekben, a művészeti hetek alkalmával bemutatkozó, újraalakult Kelemen Kvartett Bartók összes vonósnégyesét szólaltatja majd meg a nagyközönség előtt. A modern hangzás ellensúlyozására, a klasszikus dallamokért Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus felel, akiknek előadásán elhangzik többek között Mozart egyik legtitokzatosabb darabja is.

blank
Orfeo Zenekar és Purcell Kórus – Fotó: Nagy Attila/Müpa

Legyen tánc!

A fesztivál szervezői a táncrajongóknak is kedveznek, akiknek bőven lesz miből csemegézniük, hiszen a legnevesebb magyar balettegyüttesek mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei is egyedülálló bemutatókra készülnek. A Szegedi Kortárs Balett Bartók Concertóját álmodja színpadra Madaras Gergellyel és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral karöltve, míg a Győri Balett előadásában a Giselle misztikus története kel új életre Lajkó Félix zenéjével. A jubileumát ünneplő Pécsi Balett Victor Vasarely művei által inspirált produkciót hoz az otthonokba, míg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar A hűtlen feleség című előadása népköltészetünk egyik legrejtélyesebb históriáját eleveníti meg.

blank
Vasarely-etűdök a Pécsi Balett előadásában – Fotó: Borbás Betti

Könnyed dallamok

A komolyzene és a táncprodukciók után jól esnek a könnyed dallamok, a fesztivál közönségének természetesen ezeket sem kell nélkülöznie: koncertet ad többek között a magyarországi rock és beat hőskorának meghatározó személyisége, Charlie és a 2013-ban alakult, mára elképesztő rajongótáborral rendelkező gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company is. A könnyed dallamok vizéről nyílt terepre, a világzene berkeibe a legújabb és legnagyobb világzenei fesztivál, az összetéveszthetetlen hangulatú Budapest Ritmo enged bepillantást, mely májusban csakugyan az online térből jelentkezik. Az Akvárium Klubból közvetített fergeteges bulik és a főváros egyedi atmoszférájú helyszínein forgatott koncertfilmek hozzák majd házhoz a világzenét olyan fellépőkkel, mint a Tárkány Művek, a Bettika Quintet, a Cimbaliband vagy Dresch Mihály.

blank
Bagossy Brothers Company – Fotó: sinco

Nyitókép: Szegedi Kortárs Balett – Fotó: Lakatos János