Mert megérdemeljük: Kényeztetően lágy és krémes sajttorta (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag vagy az “épp ami otthon van” mentalitás köré épülnek, esetleg körüljárnak egy régóta fennálló gasztronómiai kérdést. Ezúttal álmaink sajttortájának receptjét osztja meg velünk.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Nektek is vannak rémálmaitok száraz sajttortákkal? Számomra a legfinomabb sajttorta puha, krémes és könnyű, amikor pedig sikerül egy-egy cukrászdában porszáraz sajttortát ennem, akkor hazaérek, és inkább elkészítem a saját verziómat. Méghozzá azért, mert csak össze kell keverni és megsütni, a legtöbb idő pedig a hűtéssel megy el és az őrjítő várakozással, hogy végre ehessek egy jót! Készítsétek el még ma!

Hozzávalók

a kekszes alaphoz:

  • 120 g zabkeksz (házi vagy bolti is ugyanolyan jó)
  • 2 ek mandulavaj

a krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 120 g görög joghurt
  • 150 g nádcukor
  • 1 ek citromlé
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 4 db tojás

A sajttorta elkészítése

Kezdjük azzal, hogy 180°C-ra előmelegítjük a sütőt. A zabkekszet egy késes aprító segítségével törjük morzsás állagúra, majd adjuk hozzá a mandulavajat és dolgozzuk össze. Ha nincs aprító, akkor egy tiszta konyharuhába csomagolva a kekszet, majd alaposan szétütve egy nyújtófával/borospalackkal/masszív pohár talpával is hasonló eredményt érünk el.

Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát vékonyan vajazzunk ki, és az aljába nyomkodjuk a kekszes réteget. Süssük 5 percig. Addig pont van időnk kikeverni a krémet. Ehhez egy nagyobb tálban a cukrot a tojással elegyítsük, majd adjunk hozzá minden más alapanyagot.

Ha elősült a keksz, akkor borítsuk rá a krémet is. Toljuk a sütőbe, és helyezzünk egy vízzel teli edényt a sütő aljára, hogy pára keletkezzen sütés közben. Nem egy esszenciális lépés, de tapasztalatom szerint könnyedebb és levegősebb lesz így a végeredmény gázsütő esetén.

Süssük 30-35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje, és pudingosan zötykölődni nem kezd az edényben. Mikor kivesszük, akkor nem egy teljesen szilárd sajttortát fogunk kapni, azonban egy éjszaka hűtőztetés után a legkrémesebb és legszaftosabb lesz a végeredmény. Tálaljátok gyümölcsökkel, magvakkal vagy fogyasszátok magában, egészséggel!