Különleges lombkorona-tanösvény kerül kialakításra a Normafán

Hosszan tartó és példaértékű egyeztetéssorozat előzte meg, de végül konszenzus született a zöld- és civil szervezetek, illetve a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafára tervezett lombkorona-tanösvény ügyében.

A Normafa parkerdejének megújításához szorosan kapcsolódó lombkorona-tanösvény nyomvonalának kialakítását hosszas előkészítőfolyamat előzte meg, melynek fókusza az volt, hogyan is alakítható ki olyan nyomvonal, mely tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit; elvégre a Normafa kiemelt természeti értéke abban is mérhető, hogy itt található Magyarország egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállománya.

Az új, korábbihoz képest szelídített terv a nemzetközi példákat alapul véve készült el, később aztán újabb finomításokra szorult: a javasolt, harmadik nyomvonalterv a természetvédelmi oktatást helyezi fókuszba, ráadásul az útvonal egy olyan új helyszínre helyezné át a lombkorona-tanösvényt, mely lehetővé tenné a jelenleg erősen szennyezett, egykori Sport Hotel területének rekultivációját.

Nem titkolt cél továbbá, hogy szabályozható befogadóképességű tanösvény kerüljön kialakításra, mely amellett, hogy nem fokozza a Normafa terhelését, egyben csökkentené az Anna-rét zsúfoltságát is a Sport Hotel után maradt tájseb pihenőrésszé alakításával.

A tanösvény által leginkább annak szeretnék megragadni a lehetőségét, hogy a fővárosi környezetben élők, de mindenekelőtt a fiatalabb generációk környezeti érzékenyítésére, a környezettudatos életmód és szemlélet kialakítására alkalmassá tegyék a lombokba rejtett tanösvényt. A tervek szerint vezetett túrák, speciálisan kialakított madárles fotókabinok és a játékos ismeretszerzés biztosítanák a környezet tevékeny megismerését, az egyszerre maximum 150 látogató befogadására alkalmas lombkorona-tanösvényen, mely egyben óvná az erdő ősfás részeit is.

Forrás: hegyvidek.hu