11 lenyűgöző film, mely távoli, egzotikus tájakra repít

Most hogy helyhez kötött bennünet a járvány, mindenkinek hiányoznak a különleges élmények. Ezt próbáljuk pótolni ezzel az összeállítással: olyan filmeket gyűjtöttünk össze nektek, melyekkel képzeletben izgalmas, távoli tájakra utazhattok el.

A legjobb utazós filmek
Neked van bakancslistád?

Walter Mitty titkos élete (Grönland, Izland, Himalája, Afganisztán)

Walter Mitty a Life magazin fényképnegatívokkal foglalkozó alkalmazottja, aki gyakran álmodozik hőstettekről. Szerelmes lesz az egyik kolléganőjébe, Cherylbe, akihez azonban nem mer közeledni. A híres fotóriporter, Sean O’Connell elküld neki egy fényképsorozatot, amiből a címlapra szánt 25. negatívot nem találják sehol. Mitty úgy dönt, hogy ezúttal nem gondolatban, hanem a valóságban lesz a tettek embere. Egzotikus tájakra indul (Grönland, Izland, Himalája, Afganisztán), hogy felkutassa O’Connellt, s kiderítse, mi lett a kérdéses negatívval.

A bakancslista (India, Kína, Tanzánia, Egyiptom, …)

Edwarot, a harapós milliárdost és Cartert, a könyvmániás autószerelőt egy kórház rákosztályán egymás mellé sorsolja őket az élet. Siránkozás helyett összeállítják beteljesületlen álmaik közös jegyzékét – a bakancslistát – és belevágnak életük legnagyobb kalandjába, még mielőtt feldobnák a bakancsot. Szabadesés, őrült száguldás a versenypályán, piramistúra Afrikában. Az öregfiúk keményen belehúznak, hogy bepótolják az egy életen át halogatott élményeket.

Ízek, imák, szerelmek (New York, Olaszország, India, Bali)

Liznek mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Hirtelen elhatározásból elköltözik otthonról, és kilép a házasságból. Viszonyt kezd egy nála jóval fiatalabb színésszel, Daviddel. De igazából ez sem elégíti ki. Úgy érzi, levegőváltozásra van szüksége, ezért világkörüli útra indul. Olaszországban felfedezi az élet örömeit, Indiában a szellemét és a lelkét ápolja, mígnem Bali szigetén megtalálja a belső egyensúlyát.

Lazacfogás Jemenben (Skócia, Anglia, Jemen)

Fred Jones, a halak és a halfogás nagy szakértője egy nap különleges, vagy talán inkább nevetséges feladat megoldására kap felkérést egy jemeni sejk képviselőjétől. Jemen száraz, kiapadt folyómedreiben kellene meghonosítania a lazachalászatot. A sejk abban hisz, hogy ha a pecázást meghonosítja saját országában is, azzal elősegíti a békét és a spirituális felemelkedést a gyilkos indulatok uralta országban.

7 év Tibetben

1939 őszén Heinrich Harrer, a híres osztrák hegymászó honfitársa, Peter Aufschnaiter társaságában elindult, hogy megmássza a Nanga Parbatot, a Himalája egyik legmagasabb csúcsát. Ám akkor még nem sejtette, hogy nem pusztán lebilincselő szépségű tájakat, hanem egy új, titokzatos világot is felfedez majd.

Távol Afrikától (Kenya)

A Távol Afrikától a filmtörténet egyik legnagyszabásúbb szerelmi eposza, egy igen határozott nő, Karen Blixen lebilincselő igaz története, aki csapodár férjével vezeti kenyai kávéültetvényét 1914 körül. Legnagyobb döbbenetére azon kapja magát, hogy egyre inkább beleszeret a vidékbe, a helyi népekbe s egy rejtélyes környékbéli vadászba.

Gorillák a ködben (Ruanda)

A távoli Afrikában, a ruandai erdők mélyén hegyi gorilla családok élik boldog életüket. Közöttük egy nő, akinek különleges módszereivel sikerül elnyernie az állatok bizalmát. Utánozza hangjukat és mozdulataikat, leveleket rágcsál, s közben mindent megtud a gorillákról, amit csak ember megtudhat róluk.

A motoros naplója (Latin-Amerika)

Két álmodozó fiatal, Ernesto Guevara és Alberto Granado elhatározza, hogy két szemeszter között, a nyári szünetben felfedezi az igazi Latin-Amerikát. A hosszú hónapokig tartó, embert próbáló kalandban mindkettőjük világszemlélete megváltozik; észrevétlenül felnőnek, és megtalálják helyüket a világban: Ernesto Che néven a dél-amerikai társadalmi forradalom élére áll.

Utazás Darjeelingbe (India)

Apjuk tragikus halála után közel egy évig nem is látja egymást három testvér. Az idősebb báty,Francis azonban úgy dönt, hogy újra összehozza a családot, ezért két öccsével nekivág egy kalandos, hosszú és – szándékai szerint – békítő vonatútnak, keresztül a kalandos Indián.

Pi élete (Csendes-óceán)

Pi átlagos kamasz fiú, akivel hihetetlen dolgok történnek. Egy hajószerencsétlenséget követően magára marad egy mentőcsónakban a Csendes-óceánon, egyetlen társa egy éhes bengáli tigris. Fantasztikus, hosszú utazásuk során együtt válnak tanúivá a természet lenyűgöző, félelmetes nagyságának és együtt próbálnak életben maradni.

A part (Thiföld)

Richard, azért utazik el Thaiföldre, hogy valami kalandosra, igazira bukkanjon. Egy olcsó bangkoki szállodában megismerkedik két franciával, Etienne-nel és Francoise-zal, valamint egy idősebb világutazóval, Daffyvel, aki egy titkos sziget valószínűtlen történetét mondja el Richardnak. A fiú rábeszéli Francoise-t és Etienne-t, hogy együtt induljanak útnak a szigetre, melyet Daffy térképe alapján akarnak megtalálni. Mikor elérik úticéljukat, hozzájuk hasonló utazók kis közösségét találják a szigeten.