Így készítsd el a világ legegyszerűbb pogácsáját (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag köré épülnek: ősszel a szilva és a zellergumó hódított nálunk, januárban krumplis recepteket olvashattatok, február pedig a bab körül forog. Egy kis kitekintés gyanánt fogadjátok szeretettel minden idők legnépszerűbb sós nasijának, a pogácsa egyszerű receptjét.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Bár nem vagyok kifejezetten oda a hagyományos sós aprósüteményekért, ezt a pogácsát sűrűn készítem. Az a hatalmas előnye, hogy kevés hozzávalóból gyorsan kikeverhető, akár le is fagyasztható, és nyújtás, formázás után perceken belül készre sül! Hátrányaként csak az róható fel, hogy nagyon nehéz abbahagyni és gyorsan elfogy. Egy szendvics mellé szuper nassolni való egy kirándulás alkalmával. Készítsétek el, garantált lesz a sikere!

Hozzávalók

  • 250 g túró
  • 250 g szobahőmérsékletű margarin
  • 250 g liszt
  • 1 tk só
  • 100 g reszelt trappista sajt

A pogácsa elkészítése

Túlzás ezt az egészet receptnek nevezni, olyan pofátlanul egyszerű ez a metódus: nemes egyszerűséggel borítsunk a reszelt sajt kivételével minden alapanyagot egy nagy keverőtálba és gyúrjuk addig, amíg össze nem áll egy nagy labdává a tészta. Nem szükséges áttörni a túrót vagy kockázni a margarint, a kezünk tökéletes eszköz arra, hogy a liszttel együtt morzsolgassuk gyúrás közben az egészet.

Ha összeállt, akkor mindenképp pihentetni kell a tésztát. Ezt nem csak úgy mondom, tényleg van jelentősége! Ha pihentetés nélkül elkezdenénk kinyújtani a tésztát, akkor szétszakadna, morzsolódna, tehát lehetetlen lenne normális pogácsákat kinyerni a folyamatból. A pihentetés hatására kialakul a gluténstruktúra és rugalmas összeköttetést biztosítva egyben tartja a tésztát.

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra és szaggassuk kedvünk szerint. Kör, négyzet, stangli, bármi lehet belőle. Helyezzük szépen egymás mellé egy tepsire, nem fog nagyon megnőni, szóval nem kell akkora távolságokat tartaniuk, mint nekünk a kisboltban. Csipegessünk mindegyik pogácsa tetejére reszelt sajtot és körülbelül 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.

Egyszerre érdemes több adag tésztát begyúrni és kiporciózva lefagyasztani. Fagyasztás után hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni és cselekedjünk úgy, mintha pihentetés után lennénk.

Fogyasszátok egészséggel!