3+1 sportfilm, amit minden sportrajongónak látnia kell

Legyen szó az NFL világáról, a kosárlabdáról, megtörtént eseményekről, vagy éppen forgatókönyvben született történetekről, a legjobb sportfilmek témától függetlenül garantáltan a képernyőhöz láncolnak minden sportrajongót.

A továbbiakban összegyűjtöttünk 3+1 filmet, amit minden sportszerető embernek látnia kell.

A legjobb sportfilmek
Brad Pitt a Moneyball (Pénzcsináló) című filmben

1. Moneyball (Pénzcsináló)

A Moneyball (2011)  kétségkívül az előző évtized egyik legkiemelkedőbb sportfilmje, ami a sportot egészen egyedi szemszögből közelíti meg. A játékosok és mérkőzések helyett a számok és a stratégiák állnak a középpontban. A film valós események alapján került forgatásra, amiben végigkövethetjük, ahogyan Billy Beane (Brad Pitt) az Oakland A’s általános igazgatója és asszisztense Peter Brand (Jonah Hill) számok és statisztikák alapján összeállítják az MLB egyik legalacsony költségvetésű baseball csapatából a World Series legesélyesebb indulóját.

2. Draft Day (Újoncok napja)

Ha már az amerikai sportok, valamint csapatok hátterében történő összetett munka kerül szóba, akkor nem is lehetne jobb filmet választani az NFL játékosbörzéről, mint a Draft Day (2014). Az események a Cleveland Browns csapata körül forognak, ahol Sonny Weaver Jr. (Kevin Costner), a csapat általános igazgatója az NFL draft napján 12 óra leforgása alatt többszörös kereszttűzben próbálja a Browns számára legjobb játékosokat a Cleveland csapatába hozni. A Draft Day  emelett elgondolkodtató leckét tanít az emberi erényekről, a vezetői szellemről, valamint a győzni akarásról is.

3. The Express (A megállíthatatlan)

A sport, a kultúra és a történelem esetenként szorosan egybefonódik. Tovább mozogva az amerikai sportok területén az Express a menedzsment hátteréből a futballpályára teszi át az eseményeket egy egészen lehengerlő és drámai igaz történet alapján. A 2009-es film visszanyúl az 1960-as évek elejére, amikor is Ernie Davies (Rob Brown) első színesbőrű futballjátékosként nyeri el a Heisman trófeát, a legjobb futballjátékosnak járó kitüntetést az amerikai egyetemi futballban. Davies útját azonban megnehezítik az 1950-60-as évek társadalmi különbségei, így nemcsak a futballpályán küzd meg kihívásokkal, de a hétköznapokban is.

4. The Colour of Money (A pénz színe)

A pénz színe (1986) a 80-as évek egyik legnevezetesebb film alkotása. Manapság a különböző sportfogadási oldalak nagyban megkönnyítik a játékosok dolgát, viszont a Martin Scorsese által rendezett filmben a kőkemény 80-as években sokkal többről van szó. A győzelem és a győzni akarás mellett további központi témaként jelenik meg az identitás, a moralitás és a büszkeség is. A főszerepben pedig nem más, mint Paul Newman és Tom Cruise kap helyet, akik tökéletesen adják vissza a fogadás pszichológiáját. Ha ez nem lenne elég, akkor Martin Scorsese, a Robert de Niro által játszott Taxisofőr című film rendezője gondoskodik az izgalomról.