A magyar kultúra napja: 12 zseniális online program 2021-ben

2021-ben sem marad el a magyar kultúra napja, csak a virtuális térbe költözik. Egy tucatnyi online programot gyűjtöttünk nektek össze: színházi előadások, koncertek és tárlatvezetés is vár majd ezen a napon.

Double Dresch Quartet // Fonó

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.

A magyar kultúra napja 2021 - Online programok

A legendás Dresch Quartetben remek jazz-zenészek a partnerei, a zenekar évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. A Dresch életmű egy új arca a Vonós Quartet, ahol virtuóz és a népzenét elemeiben ismerő zenészek a társak, akikkel a művész folyamatosan változtatja, tágítja a műfaj határait. A muzsika pedig itt is úgy szól, úgy karcol, ahogy azt már megszokhattuk; egyedien, mesterien, a két műfaj határán lavírozva.

Jegyek: ITT

Kelet-nyugati pályaudvar – Cseh Tamás-est // eSzínház

Vizi és Ecsédi találkozott. És itt kezdődött minden. Az ő történetüket írta meg Bereményi Géza és adta elő Cseh Tamás két részletben, két Magyarországon: 1979-ben (Frontátvonulás) valamint 1992-ben (Nyugati pályaudvar). A történetet egybe olvasztotta, és most új köntösbe bújtatva adja elő három fiatal színész: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron.

A koncertszínházi előadás teljes mértékben az alkotók műhelymunkája, a szerző dramaturgiai segítsége mellett. Hogyan boldogul Vizi és Ecsédi ’79-ben, és ’89-ben Magyarországon, milyen akadályokkal kell megküzdeniük, milyen választ kapnak, vagy adnak arra a kérdésre, ami a legfontosabb: Ki vagyok? Hol vagyok? És amit még ők sem mertek megkérdezni: „Mivégre vagyok?”. Az előadás Bereményi Géza és Cseh Tamás Frontátvonulás, Nyugati pályaudvar valamint Bereményi – Cseh –Másik János Levél a nővéremnek 2. albumairól tartalmaz dalokat, valamint egyes részekhez Zoltán Áron írt plusz zenéket a műhelymunka során.

Jegyek: ITT

Müpa Home LIVE – A magyar kultúra napja 2021

A magyar kultúra napja ünnepének hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Előadják Veress Sándornak Threnos (Siratóének) című művét, melyet 1945-ben, a romba döntött Magyarországon a távolban elhunyt Bartók emlékére komponált. Ezt a komor bevezetőt három derűs hangulatú darab ellensúlyozza. Elsőként a már említett Bartók Béla Divertimentója (vagyis szó szerint „szórakoztató” zenéje), ezután a címében is „szeszélyes” Capriccio hangzik el, mely a zenekar koncertmestere, Bánfalvi Zoltán tollából származik. Végül pedig egy igazi sláger, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve csendül fel.

Link: ITT

A magyar kultúra napja 2021 - Online koncert

A nemzet özvegye – Felolvasás egy későbbi bemutatónk szövegéből // Örkény István Színház – eSzínház

1989-ben, több mint harminc év elhallgatás után sírok és történetek tárultak fel a nyilvánosság tekintete előtt. Az özvegyek és gyermekeik napokig tartó rituálé során nézték végig a 301-es parcellában, ahogy férjeik és szerelmeik maradványait, csontjait és elfoszlott ruhadarabjait szakszerű orvosszakértői vizsgálat során kiemelték a föld mélyéről, azokból a jeltelen sírokból, amelyeknek pontos helye évtizedekig titkos volt. Ez a rendszerváltást közvetlenül megelőző történelmi helyzet adta az inspirációt A nemzet özvegye című ősbemutatóhoz, amely fikciós keretben mutatja be két nő történetét. Ugyanannak a férfinak két özvegye áll a sír mellett, és kényszerül szembesülni a saját múltjával.

A Magyar Kultúra Napján a stream-nézők részleteket hallhatnak a jövőbeli bemutató szövegéből, továbbá a szerző tolmácsolásában, archív felvételek és különböző dokumentumok segítségével betekintést nyerhetnek az írási folyamatot megelőző kutatásba is. Közreműködik: Für Anikó, Kerekes Éva, Borsi-Balogh Máté, Bíró Kriszta, Csákányi Eszter, Nagy Zsolt, Józsa Bettina

Jegyek: ITT

Jávor „Pali” utolsó mulatása // Magyarországi Szerb Színház, KMO

1959 augusztusa. A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt, muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat. Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja. Mulatni szeretne, még egyszer… és szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban.

Szereti ha Jávor „Pali”-nak nevezik miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán. Mindeközben szeret, imádkozik és mulat, mulat, mulat…
Az előadás felidézi egy igazán kiváló színművész életének legszebb pillanatait és életének utolsó napjait sok-sok zenével.

Link: ITT

A magyar kultúra napja 2021 - Online színház

Magyar kultúra napja a Nemzeti Múzeumban

Exkluzív online tárlatvezetés az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításban M. Lovas Krisztina és Szende László kurátori tolmácsolásában.

Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitálják a nézőket a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum új virtuális kiállításán keresztül.

Regisztráció: ITT

Spiró György: Az imposztor // JászaiOnline

Az imposztor komédiában a konfliktus csak késleltetve világosodik meg. A mélyben az elnyomó, manipulációra mindig kész hatalom áll szemben a személyiségükben, egzisztenciájukban kiszolgáltatottakkal. Ők azok, akiknek most már illúzióik sincsenek. Az eszméket, az erkölcsi normákat fölfalta a fölkelés, a megtorlás,az emigráció, a háború, a megszállás, a vereség – és a változatlan, csak rafináltságában változó hatalom. Ezt az állapotot zavarja meg Boguslawski, a Mester.

Jegyek: ITT

A magyar kultúra napja 2021 - Online programok

Fugato Orchestra: Hibrid Dalok – Verses koncert Lackfi Jánossal // eSzínház

Kibékíthetetlennek tűnő ellentétek egységgé formálása, stílusok és kultúrák találkoztatása éppúgy jellemzi Lackfi János költészetét, mint a 13 fős Fugato Orchestra hangzásvilágát. Az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttes vezetője, Alpár Balázs a különböző műfajok lényegi energiáit egyesíti hibrid zenéjében. A Hibrid dalok műsora Lackfi János kifejezetten a Fugato Orchestra számára írt új szövegeire és a hibrid tematika mentén válogatott korábbi verseire épül. A zeneszámokat összefűző szövegeket maga a szerző adja elő.

Jegyek: ITT

Örökké fogd a kezem! // SzínpadON

20.00 órától az online térben Nyáry Krisztián irodalomtörténész mesél Csehovról, Olga Knyipperről és az őket körülölelő irodalmi, művészi korszakról. Majd Az Örökké fogd a kezem online előadása 20.35 órakor kezdődik. A mű két rendkívüli emberről, a világirodalom egyik legnagyobb írójáról és a kor ünnepelt színésznőjéről szól. Szenvedélyes szerelmük és házasságuk története személyes levelekben elbeszélve. Szereplők: Anton Csehov: Rudolf Péter, Olga Knyipper: Nagy-Kálózy Eszter.

Jegyek: ITT

Online színház: Örökké fogd a kezem! // SzínpadON

Medgyesi Zsolt zongorakoncertje // Marczibányi Téri Művelődési Központ, Facebook Live

A Magyar Kultúra Napját Medgyesi Zsolt, Junior Prima-díjas zongoraművész koncertjével ünnepeli a Marczibányi Téri Művelődési Központ. Medgyesi Zsolt könnyed és virtuóz előadásmódja minden fellépésén lenyűgözi közönségét, online előadását is minden komolyzenét kedvelő figyelmébe ajánlják.

Műsor:
Beethoven: A-dúr variációk, WoO 71
Schumann: C-dúr fantázia Op. 17

Molnár Tamás – OMC Live Session

Molnár Tamás egy rendhagyó akusztikus streamkoncerttel indítja az évet. Hegedűnél ezúttal is Farkas Izsákkal porolnak le néhány régi Anti Fitness Club-klasszikust, de a legújabb JETLAG-slágereket sem hagyják otthon.

Link: ITT

Online koncert: Molnár Tamás – OMC Live Session

A magyar kultúra napja az Eötvös10-ben

10.00 Vitéz László menyecskét keres – Kemény Henrik vásári mese-komédiájának feldolgozása Barna Zsombor előadásában

19.00 Csend – Törékeny – Üres
Udvaros Dorottya és Beck Zoltán előadóestje az idén 100 éve született Pilinszky János emlékére
Összeállította és rendezi: Seres Tamás