A hideg téli esték legjobb társa: Tejfölös burgonyaleves lencsével (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek minden hónapban más és más szezonális alapanyag köré épülnek: december a narancs körül forgott, míg januárban a hónap hozzávalója talán a legnépszerűbb zöldség, a burgonya. A krumplis január első cikkében egy kiadós burgonyaleves elkészítését osztjuk meg veletek, amely a téli esték tökéletes kiegészítője.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Mikor van itt az ideje egy tartalmas levesnek, ha nem januárban?! Téli álmot alszik minden és mindenki, az otthoni munka vagy a hétvégi elnyújtott reggelik után egy forró leves elkészítése is szívet és testet melengető időtöltés. A burgonya ehhez az egyik legkézenfekvőbb alapanyag, hiszen sűrítésre is alkalmas. A krémes és egyszerű zöldségleveseken túl a mi kedvencünk a beluga lencsével gazdagított változat. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

Nálunk egy kis bacon is került a burgonyalevesbe / Fotó: Papp Niki

Hozzávalók

  • 2 db nagyobb burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db nagyobb répa
  • 1 db kisebb petrezselyemgyökér
  • 1 szál szálzeller
  • 4 ek beluga lencse
  • 2 ek olaj
  • 30 g vaj
  • 1 dl tejföl

Elkészítés

Az olajat melegítsük fel, és futtassuk meg rajta a hagymát. Alacsony lángon dolgozzunk, hogy a hagyma csak dinsztelődjön, ne piruljon. A gyökérzöldségeket szeleteljük ugyanakkorára, a zellert vékonyra, a burgonyát pedig kockázzuk fel. Mehet minden a hagymára. Forgassuk össze az egészet és addig pirulhat, amíg felszeleteljük a fokhagymát.

Mehet ez is a zöldségekre, és amint megérezzük az illatát, öntsük fel 1-1,3 dl vízzel. Én szeretem, ha a végeredményben nem áll meg a kanál, így általában hígabbra hagyom, de ha ti máshogy kívánjátok, ám cselekedjetek ízlésetek szerint.

Fűszerezzük a levest gazdagon: só, bors, rozmaring, babérlevél, bármi mehet bele, amihez kedvünk van, de ne vigyük túlzásba, hogy a zöldségek ízét ne nyomjuk el. Ha felforrt, szórjuk bele a lencsét.

Amennyiben a beluga helyett például vöröslencsét használunk, akkor azt a főzés közepénél érdemes hozzáadni, hacsak nem szeretnénk, hogy láthatatlanná főjön a levesben. Ha megfőtt minden, akkor vegyük ki a babérleveleket, ha adtunk hozzá, és két-három evőkanál levest helyezzünk a botmixer keverőedényébe. Adjuk hozzá a tejfölt, turmixoljuk simára és öntsük vissza a leveshez. Utolsó lépésként forraljuk fel, tegyünk a tetejére snidlinget, sajtot és bacont – ez persze opcionális, mert a burgonyaleves ezek nélkül is kitesz egy főfogást -, és mosolyogjunk, hogy milyen finomat főztünk. Fogyasszátok egészséggel!