2020 legjobb filmjei: 13 magyar film, amit nem érdemes kihagyni idén

Összegyűjtöttük nektek a legerősebb új hazai filmeket: vannak köztük vígjátékok, drámák, dokumentumfilmek és rövidfilmek is. Több közülük megjárta már az európai fesztiválokat is. Jöjjenek hát a legjobb magyar filmek 2020-ból!

A legújabb, legjobb magyar filmek 2020

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (IMDB: 6,9)

A valóság és a képzelet összecsúszik a szerelmes, negyvenéves idegsebész Márta fejében. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen egy férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja, sohasem látta őt azelőtt.

Hab (IMDB: 6,9)

Létezik egy teszt, ami állítólag 99%-os pontossággal megmutatja, hogy az ember valóban a nagy Ő-vel él-e. Dórán valahogy ez sem segített: 99%-os szerelme éppen valaki mást készül feleségül venni. Ráadásul Dóra sütimennyországa is keserű jövő elé néz: ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót. Az ilyen helyzetekre a legjobb szakácskönyvek sem kínálnak megoldást, a főhősnő azonban kikever egy ravasz tervet.

Pesti balhé (IMDB: 8,2)

Gyerekkorukban elválaszthatatlan haverok voltak. Csak kicsit rosszak: ártatlan kalandozásaik nyomában lángoló gyerektáborok és rémült pedagógusok maradtak. Azután felnőttek – de szerencsére nem komolyodtak meg. Marcell (Mészáros Béla) kivételével, aki kőgazdag, de nem túl boldog mérnök lett, mind ugyanolyan gátlástalan, pihentagyú tréfacsinálók, mint voltak. És amikor a banda (Szabó Simon, Elek Ferenc, Petrik Andrea, Jászberényi Gábor, Inotay Ákos) egyik tagjának az az ötlete támad, hogy egy fura festményét társai James Bondot megszégyenítő ügyességgel lopják be az évszázad műkincs-árverésére, még a tőlük eltávolodott régi cimborát is sikerül rábeszélni az eszement bűntényre. De nincs tökéletes terv. Vagy hát: náluk biztos nincs. Egy profi bűnöző (Reviczky Gábor) bevonása után is csak káosz, kaland, küzdelem és sok béka mard. De ők épp az ilyen helyzeteket szeretik… (InterCom)

Magdolna

A Magdolna című játékfilm egy veszprémi kötődésű történelmi személy, a fiatalon elhunyt Bódi Mária Magdolna életét idézi meg, életútjának néhány sorsfordító napját bemutatva. Bódi Mária Magdolna 23 éves korában, 1945. március 23-án, Litéren halt vértanúhalált. Boldoggá avatását kérelmezve a veszprémi egyházmegyei küldöttség 2017. március 10-én nyújtotta be a dokumentumot a vatikáni Szenttéavatási Kongregációban. Emlékét mindeddig nem őrzi fikciós film, játékfilmes mozgókép-idézet. (Szeretfilm Egyesület)

A feltaláló (IMDB: 7,1)

Gyöngyössy Bence életrajzi drámája dinamikus képsorokban mutatja Dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Érzelmekben gazdag, izgalmas jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét és a kutató folyamatos harcát, s ezen keresztül objektív látleletet is nyújt a hatvanas–hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról, intrikákról. Béres Józsefet Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész alakítja, feleségét Huszárik Katalin, a további főbb szerepekben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.

Patthelyzet (IMDB: 6,4)

Kisvárosi bank. Reggeli nyitás. Hétköznapi élethelyzet….váratlanul azonban belép egy férfi…fegyverrel a kezében. Egy bankrablás klasszikus képei váltják egymást, mikor valaki a bent lévő öt ember közül megnyomja a pánikgombot és a bank rácsa leereszkedik. A bank igazgatója, az ügyintéző hölgy, a biztonsági őr, az ügyfél és a bankrabló bent ragadnak rengeteg pénzzel és egy töltött fegyverrel. A rendőrség pedig nem érkezik…. A fegyver váratlanul másik kézbe kerül, majd megint gazdát cserél. Mindenki kezében megfordul, ami alatt kiderül, hogy mindannyiuknak van egy terve. Melyikük fog kijutni, de leginkább élve kikerülni ebből a patthelyzetből? És melyikük irányítja úgy a szálakat, hogy nyertesen sétáljon ki a bankból? Mindegyikük múltjában van valami, amit eddig mélyen elrejtettek, és ami most felszínre kerül és mindent megváltoztat. Ahogy kiderülnek a háttérben rejlő titkok, ahogy világossá válik kinek mi volt a terve, átalakulnak az erőviszonyok és megváltoznak a kapcsolatok….és ha az ember kezébe vesz egy fegyvert és ezzel a hatalmat, akkor úgy érzi, mindent megtehet.

Éden (IMDB: 6,3)

Egy film arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől. Éva allergiás a kémiai anyagokra, a légszennyezésre, a rádióhullámokra és az elektromos mezőre. Teljes elszigeteltségben kell élnie, környezetével nem érintkezhet. Akár a legapróbb figyelmetlenség is a halálát okozhatja. Kizárólag öccsével és a rajta állandóan kísérletező orvosokkal van kapcsolata. Egy napon pszichiáter érkezik, hogy kiderítse, Éva betegsége valódi vagy csak a képzeletének szüleménye. Vajon elég-e a szeretet, hogy Évát megmentse?

Zárójelentés (IMDB: 6,0)

Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni. A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik: olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe, vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel. A Mephistó-ért Oscar®-díjat nyert, több más filmjéért Oscar®-ra jelölt, Golden Globe®-, cannes-i Aranypálma és berlini Ezüstmedve-díjas rendező hosszú szünet után, korábbi sikerei legfontosabb alkotótársai, Klaus Maria Brandauer, Eperjes Károly, Koltai Lajos operatőr, valamint a hazai színészet legjava segítségével, készített új mozifilmet, amely ismét izgalmas, felkavaró és elgondolkodtató.

Boszorkányház (IMDB: 5,8)

Egy dokumentumfilmes igazi kincsre bukkan: öt boszorkány él egy rózsadombi villában. A velük forgató stáb bepillantást nyer a titokban működő kommuna mindennapjaiba, ahol meglepő és vicces helyzetekben ütközik a modern fővárosi élet az évszázados hagyományokkal. De a filmesek eközben felfedeznek valami még értékesebbet: a halandóság értékét a halhatatlanok világában.

Magambál 700 éves boszorkány, és elege van az öröklétből. Életének lezárásához veszélyes beavatkozásra lenne szükség, amire a regionális boszorkánytanács megtagadja az engedélyt. Magambál „családja”, a budapesti Fillér utcában élő boszorkánykommuna tagjai közös akcióba kezdenek. A 448 éves természetvédő Tenke, a 320 éves férfiboszorkány-aktivista Rázsoly, a nimfomániája miatt elátkozott Luca, és a zöldfülű boszorkánytanonc Nina a szabályokat megkerülve, őrült és illegális varázslatokat vetnek be, hogy megpróbálják megszabadítani öreganyjukat az örök élet „átkától”. A film elgondolkodtat az örök életről, elmúlásról, szerelemről, miközben meglepő és vicces helyzetekben ütközteti a modern fővárosi életet az évszázados hagyományokkal.

Spirál (IMDB: 5,7)

A Spirál egy thriller elemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma, melyben egy furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között. Főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas főszereplőnője, Borbély Alexandra, az Arany Medve-díjas Bogdan Dumitrache román művész és Kiss Diána Magdolna.

A legjobb magyar dokumentumfilmek 2020-ból

Mesék a zárkából (IMDB: 8,4)

Azt mondják, a képzelet szabaddá tesz… Három fogvatartott apa mesét ír a távolban élő gyerekeinek. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete.

Visszatérés Epipóba (IMDB: 6,5)

Az 1980-as évek végén sok magyar fiatal vágyott arra, hogy egy különös nyári táborban tölthesse a vakációt. A táborozás résztvevői ugyanis a szocializmus utolsó napjainak valóságából egy képzeletbeli országba, Epipóba utaztak. A táborvezető a bűvkörébe vonta a gyerekeket, akikre a szerepjátékban titkos nyelv, mágia és varázslat várt. Ám a játékokat megalázás és zaklatás árnyékolta be. A rendező 25 év után találkozik egykori társaival, hogy megértsék Epipo zárt, sötét titkokkal terhelt világát.

A legjobb magyar rövidfilm 2020-ból

Agapé (IMDB: 8,8)

A kis költségvetéssel készült rövidfilm szűkre szabott képekkel és portrészerű beállításokkal mutatja meg egy majdnem hétköznapi kapcsolat kialakulását – ahogy az a főszereplők arcán lejátszódik. Kornél, a tizenéves filmőrült és Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő találkoznak. Aztán pár nap múlva találkoznak még egyszer, és lassan ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között hasonló múltbeli élményeik miatt – vagy éppen azok ellenére – egy valószínűtlen viszony alakul ki.

Beleznai Márk Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült rövidfilmjét kiválasztotta a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programja.

Ráadásként egy Mundruczó-film, amelyet Cannes-ban már bemutattak, de a Netflixre csak 2021-ben kerül ki

Pieces of Woman

A Pieces of a Woman a díjnyertes rendező, Mundruczó Kornél (Fehér Isten) és a vezető producer, Martin Scorsese alkotása, amely egy olyan nő rendkívül személyes és megrendítő történetét mondja el, akinek meg kell tanulni együtt élni a fájdalommal.

+ 2 ígéretes magyar film, amelynek bemutatója 2020-ról 2021-re csúszott:

Toxikoma

Herendi Gábor új közönségfilmje, a Toxikoma, Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, mely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A könyv a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. Győző és Csernus egymással harcol, de egy ponton mindkettejüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.

A legjobb magyar filmek 2020

Post mortem

Az első világháború véget ért. A spanyolnátha járvány lecsendesedett. De sok halott temetetlenül maradt, és ők a mi világunkban rekedtek. És egyre dühösebbek, amiért nem találnak nyugalmat. 1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor) a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki. A kísértetek nem akarnak békében élni az élőkkel. Az első igazi magyar horror egy különleges korban, különleges helyszínen játszódik, és elképesztő vizuális effektusokkal, valamint mindig új fordulatot tartogató forgatókönyvvel rémíti és lepi meg nézőit.

A legjobb új magyar filmek 2020