2020 legjobb szakácskönyvei: 8+1 gasztrokedvencünk

2020-ban az átlagosnál jóval többen csaptuk fel otthon a kötényt, kiáltottuk ki magunkat önjelölt szakácsnak/szakácsnőnek, és fogtunk gasztronómiai kísérletezésekbe, kisebb-nagyobb sikerekkel. A trend valószínűleg velünk marad a téli hónapokban is, így ebben az időszakban különösen kapóra jön egy jó szakácskönyv. Mi kipróbáltunk néhányat idén, és összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Szabó Adrienn: Magyar superfood

Szabó Adrienn dietetikus a fenntartható táplálkozás és az egészséges életmód híve, így mikor a magyar superfoodok, vagyis tápanyagban gazdag alapanyagok összegyűjtésére adta a fejét, nem elrugaszkodott, hanem bárki által könnyen elkészíthető recepteket vett sorra, amelyek hozzávalói egy átlagos piacon beszerezhetők. A Magyar superfood kötet azonban nemcsak egy finom és egészséges ételek receptgyűjteménye gyönyörű gasztrofotókkal, hanem egy szakértői szemmel megírt étkezési tanácsadó kötet, amelyben rengeteg új információt sajátíthatunk el a hazai zöldségekről, gyümölcsökről és gabonafélékről, valamint tápanyagtartalmukról és az egészségünkre tett hatásukról.

Legjobb szakácskönyvek 2020: Szabó Adrienn: Magyar superfood

Pokorny Lia: Holnapra is marad

Ki gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik, fakanállal a kezünkben? Pokorny Lia igen. A színésznő évek óta nagyon tudatosan táplálkozik, és ennek következtében rengeteg tudatosan főző, hasonlóan gondolkozó, hazai barátot ismert meg. Rendszeresen kiáll a természetvédelem mellett, következetesen, érzékenyen, a rá jellemző finom karakánsággal. Az egész világra ható kedves mosolya a könyv lapjain is felbukkan, eltökélt szeretete pedig, amellyel környezetünket akarja óvni, innovatív konyhai ötletek és receptek formájában jelenik meg. (21. Század Kiadó)

Legjobb szakácskönyvek 2020: Pokorni Lia: Holnapra is marad

Vida Kata: Idei, hazai, zöld

A Babramegy blog írója, Vida Kata végzettsége szerint ugyan tanácsadó szakpszichológus, a szenvedélye a gasztronómia. A közel-keleti konyha szerelmese, ugyanakkor a hazai alapanyagok híve, így eltökélten igyekszik a távoli ízeket magyar hozzávalókból a tányérra varázsolni, aminek folyamatáról cikkeiben is olvashatunk. A közel-keleti gasztronómia fontos részét képezik a különféle zöldségkrémek, amelyek Kata első szakácskönyvének főszereplői is. Az Idei, haza, zöld évszakokra tagolt fejezetekben, gyönyörű fotók kíséretében ismerteti meg az olvasóval az adott szezon terményeit (zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat), valamint azt is bemutatja, milyen finomságokat készíthetünk belőlük. A kötet végén még egy egész évben hasznos Szezonnaptár is a segítségünkre siet, hogy biztosan ne térjünk le a tudatos étkezés útjáról.

blank

Soltész Erzsébet, Gajda Zoltán: A rost jó!

Hallottatok már a rosttudatos táplálkozásról? Soltész Erzsébet és Gajda Zoltán dietetikusok célja, hogy elindítsanak egy új trendet, amely az egészségmegőrzésben fontos szerepet játszó, élelmi rostokban gazdag étrend kialakítását tűzi zászlajára. Hiánypótló kötetükben körüljárják a rosttudatos étkezés alapjait, gyakorlati tanácsokat adnak ahhoz, hogyan váljunk rosttudatosakká, és persze, megosztják velünk 60 rostban gazdag étel receptjét, a hagyományostól az újhullámosig.

Legjobb szakácskönyvek 2020

Fördős Zé: Megúszós kaják 2.

Fördős Zé legújabb szakácskönyvének alapelve az egyszerűség: a Megúszós kaják 2-ben az első kötethez hasonlóan olyan könnyen és gyorsan elkészíthető fogásokat mutat be, amelyek után az egész család megnyalja majd mind a tíz ujját. Zé szakácskönyve az örök kérdésre ad választ: mit együnk, amikor nincs kedvünk órákig a konyhában forgolódni, de valami extrán jóra vágyunk? Ahogy ő mondja, főzzön az ember sokszor, de ne sokáig!

Legjobb receptkönyvek 2020: Fördős Zé: Megúszós kaják 2.

Rúzsa Magdi, Vida József: Zümmögés a konyhában – …és végy egy kanál mézet!

Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta ─ ízelítőül néhány, a könyvben szereplő 49 recept közül, amellyel a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajongó Rúzsa Magdi énekesnő, valamint Vida József bankár bebizonyítja, hogy izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt. Ez a könyv azonban nem csak a konyhaművészetre koncentrál. Bemutatja azt is, milyen út vezet a virágszirmokon gyűjtögető méhtől a folyékony arany elkészültéig és megtudhatjuk belőle, mit is jelent az, amikor egy méhész azt mondja: elkezdeni lehet, de abbahagyni nem. (BOOOK Kiadó)

Legjobb receptkönyvek 2020: Rúzsa Magdi, Vida József: Zümmögés a konyhában – …és végy egy kanál mézet!

Bernáth József: Magyar bisztrókonyha

Nemcsak a tévéképernyőre tért vissza Bernáth József néhány év kihagyás után: 2020-ban jelent meg Magyar bisztrókonyha c. kötete, amelyben ízgazdag, házias ételek megfőzéséhez segíti hozzá az olvasót. Olyan magyar klasszikusokat készíthetünk el a séf útmutatásai alapján, mint a marhapörkölt tarhonyával és a vargabéles, de a receptek előtt hangulatcsináló bevezetőket is találunk.

Legjobb receptkönyvek 2020: Bernáth József: Magyar bisztrókonyha

Raj Ráchel: Életem a konyhában

Raj Ráchel jó szívvel és finom ételekkel invitálja családtagjait és kedves barátait a pénteki asztalhoz. Ebből a meghitt eseményből bontakozik ki a zsidó hagyományőrző, de egyben újító receptgyűjtemény, amelyben Ráchel bepillantást enged a világába, családi hétköznapjaiba és az ünnepekbe. Megismerjük, ahogy édesanyjától elleste a szakácsművészet alapjait, és hogy a főzés örömét bár modern formában, de ugyanolyan gondossággal és játékossággal adja tovább. A recepteket kísérő gondolatokból szépen körvonalazódik a családtagokhoz, a barátokhoz és barátnőkhöz fűződő kapcsolata, amit leginkább a meghittség és a vidámság jellemez. (BOOOK Kiadó)

Legjobb szakácskönyvek 2020: Raj Ráchel: Életem a konyhában

+1 Karantén Kantin Karácsony

A Karantén Kantin Karácsony egy ismert séfek és a média gasztronómiai szereplői összefogásából megszületett digitális szakácskönyv, amely jótékony céllal bír: háromezer forintos adományokért cserébe a könyv megvásárlói nemcsak 25 ötletes karácsonyi recepttel gazdagodnak, hanem egyben támogatják a Budapest Bike Maffia munkáját, amelynek önkéntes tagjai a rászorulók életkörülményeinek javításán dolgoznak egész évben. A kezdeményezés célja, hogy 500 karácsonyi élelmiszercsomag ára összejöjjön, amellyel a rászorulók mellett az egészségügyi dolgozókat támogatnák.

Karantén Kantin Karácsony

Nyitókép: Deák Vera