3 nap, több ezer fiatal, 400 önkéntes projekt
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül

Idén is megrendezik a 72 óra kompromisszum nélkül országos önkéntesakciót október 8. és 11. között. A kezdeményezéshez évről évre több ezer fiatal csatlakozik, akik több mint 400 önkéntes projektet hívnak életre a kijelölt hétvégéken. A szervezők természetesen idén is várják a segítő kezeket, egészen október 7-ig jelentkezhetünk bármilyen általunk kitalált önkéntes projektötlettel. Szabó Tibort, az akció főkoordinátorát kérdeztük a program további részleteiről.

Már 13. alkalommal rendezitek meg a 72 órát. Mi a célja az akciónak, mi tartja életben ezt a kezdeményezést?

A program célja, hogy népszerűsítse az önkénteskedést a fiatalok körében, és hogy a társadalom is felismerje, mekkora erő rejlik a fiatalok lelkesedésében. Az akció évről évre 7-9000 fiatalt mozgat meg, akik országszerte akár több mint 400 önkéntes projektet valósítanak meg, amiből egyértelműen kiderül, hogy bennük is van igény az önkénteskedésre. Az idei szlogenünk a „Segítsünk együtt!”, amely szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy közösen többre vagyunk képesek, és érdemes csapatot, közösséget szervezni egy jó ügyért. A rendezvényt a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház közösen szervezi, ami szép példa a keresztény egyházak együttműködésre.

Miben lesz más idén a rendezvény, milyen projekteket ajánlotok a jelentkezőknek?

Idén az önkéntesek maguk kereshetnek feladatokat saját környezetünkben, mint például online korrepetálás, szociális segítségnyújtás, intézmények, játszóterek felújítása, kerítésfestés, erdőtakarítás. Azt kérjük a jelentkezőktől, hogy a projekt kiválasztásakor figyeljenek a járványügyi előírásokra. Ez az új helyzet viszont egyben új lehetőséget is teremt a jelentkező csapatoknak, hiszen az csak az ő kreativitásukon múlik, milyen új önkéntes lehetőségeket fedeznek fel.

Kik lesznek a rendezvény védnökei?

Idén a három szervező egyház képviseletében egy-egy püspök vállalta el a rendezvény védnökségét, ezzel is kifejezve, hogy a fiatalok megszólítása és a segítségnyújtás fontos ügy az egyházak számára. A Magyar Katolikus Egyház nevében Dr. Veres András püspök úr vállalta el a védnöki felkérésünket, a Magyarországi Református Egyházat Steinbach József püspök úr képviseli, a Magyarországi Evangélikus Egyház nevében pedig Kondor Péter püspök úr lesz az esemény egyik védnöke.

Hogy lehet részt venni a programon, illetve lesz-e idén is közös megnyitó rendezvény az önkénteseknek?

A 72ora.hu oldalon a regisztrációra kattintva lehet jelentkezni egészen október 7-ig. Idén online megnyitó ünnepséget fogunk tartani október 8-án este 6 órakor, amelyhez szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának a 72 óra Facebook-oldalán, így legalább virtuálisan együtt lehetünk mindannyian.