Budapest legbájosabb terei

Hősök tere, Kossuth tér, Szent István tér. A budapesti terek szentháromságát mindenki sokat látta már és jól ismeri, ahogyan olyan turistát is nehezen találunk, amely több napos itt tartózkodása során ne szelfizett volna mindhárom gigászi placcon. A monumentális épületek által körülölelt tágas terek helyett most inkább a város néhány kisebb, meghittebb, ám hasonlóan hangulatos teresedését ajánljuk a kedves olvasók figyelmébe.

Mikszáth tér

A pesti Palotanegyed gyalogosbarát szívében, a Szentkirályi, Krúdy és Reviczky utcák keresztjében található, négyzet alakú Mikszáth tér 1911 óta viseli a népszerű regényíró és politikus Mikszáth Kálmán nevét. Az észak-olasz városok piazzáit eszünkbe juttató, a környék egyetemistái számára kultikus fontosságú tér meghatározó elemei a 4-es szám várkastély-szerű, vöröstéglás, Júlia-erkélyes épülete, a centrális elhelyezkedésű szökőkút, és a SOTE velencei gótika jegyében született, díszes Központi Könyvtára. Az éttermekben, kávézókban, bárokban, és színvonalas századfordulós házakban bővelkedő Mikszáth tér a főváros igazi gyöngyszeme.

Corvin tér

A Budai Vár tövében megbújó, festői szépségű Corvin tér Budapest egyik legjobban őrzött titka: a teret nyugati és keleti oldalról szegélyező, pasztell színekben pompázó házak, és a Millacher Lajos szikvízgyáros adományából épült, historizáló szökőkút miatt olyan érzése van az embernek, mintha egy a 17. század óta változatlan bajor kisvárosban járna, míg a tér további vonzerejét a Budai Vigadó épülete, valamint az impozáns Toldy Ferenc Gimnázium, a gyönyörű Szilágyi Dezső téri református templom, és a Batthyányi téri vásárcsarnok közelsége jelentik. Ami azonban a leginkább egyedivé teszi a Corvin teret, az a Budai Vigadóval szemközt található kis vitrin, mely egy időszámításunk előtt 30,000 évvel korábban élt anya és gyermekének 3 méter mélyen megtalált lábnyomáról vett másolatot rejt magában.

Fő tér

A macskaköves Fő tér, és az Árpád híd túloldalán folytatódó, Krúdy Negyed néven ismert nyúlványa a történelmi Óbuda utolsó jelentős, egybefüggő túlélői, egy a 20. század panelépítései során ledózerolt kor építészeti kontextusától megfosztott maradványai. A békebeli időket idéző barokk épületek, a pezsgő kulturális élet (Kobuci Kert, Vasarely Múzeum, Óbudai Múzeum, Esernyős), az óbudai vendéglátás évszázados hagyományát továbbvivő éttermek (Csalánosi Csárda, Új Sipos Halászkert, Trófea), valamint a város egyik legjobb karácsonyi vására miatt évente többször is megéri felkeresni Óbuda legfőbb terét.

blank

Egyetem tér

Az ELTE itt működő jogi kara után Egyetem térnek keresztelt terület pontosan félúton fekszik a kaotikus Kálvin tér és a forgalmas Ferenciek tere között, közelségük negatív velejárói azonban egy cseppet sem éreztetik hatásukat ezen a kellően tágas, mégis bensőségesen zárt városi téren. Számos nevezetessége közül kiemelnénk a névadó ELTE ÁJK csodás tetődíszétől megfosztott “A” épületét, az 1742-ben egy lerombolt mecset helyére épült Kisboldogasszony-, más néven egyetemi templomot (amelynek jelenleg 60 év óta az első felújítása zajlik), a Petőfi Irodalmi Múzeumnak helyet adó, középkori alapokra épült, klasszicista Károlyi-palotát, valamint a palota szomszédságában elhelyezett könyv-alakú szökőkutat. Ha nem csak az építészeti emlékekért rajongasz, de a szellemi mellett testi jellegű étvágyad is kielégítenéd, az Egyetem tér színes kulináris kínálata garantáltan levesz majd a lábadról: a Hummus Bar krémes közel-keleti különlegességeitől kezdve a nor/ma skandináv péksüteményein át a Pad Thai ázsiai konyhájáig bezárólag kalandozhatsz a világ ízei között.

blank
Fotó: Marcell Katona / Flickr

Rózsák tere

A Rózsák teréről az első adataink a 18. századból származnak, ekkor azonban még nem csodás templomáról, hanem nagy tömegeket vonzó állatvásárairól volt híres, első neve (Baromvásár tér) is innen ered. 1878 és 1932 között a Szegényház tér nevet viselte, a Hild József tervei alapján 1856-ban felhúzott, ma Erzsébet Kórházként ismert szociális otthon után szabadon. A tér közepén magasodó Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom Steindl Imre, a Parlament építészének munkája, annak egyházi megfelelője. Az Országházhoz hasonlóan a 13. századi szentről elnevezett templom is a neogótika jegyében született, 76 méteres magasságával és közel 2,600 fős befogadóképességével pedig a város egyik legnagyobb imaháza. A rendezett, parkos templomkertet minden oldalról 19. századi épületek veszik körül, a nyugalom oázisát kínálva minden arra járónak, csupán pár sarokra a Rákóczi út zajától.

blank